Drie CIO-strategieën om grip te krijgen op duurzaamheid
De moderne chief information officer (CIO) heeft vele functies: IT-systemen beheren, toezicht houden op IT-budgetten, IT-teams samenstellen en, in toenemende mate, leiding geven aan de verbetering van de duurzaamheid van de IT-functie. Na een versnelling tijdens de pandemie, blijft het tempo van de digitale transformatie stijgen, met de acceptatie van generatieve AI en andere opkomende technologieën die een enorme hoeveelheid energie nodig hebben om aan te drijven.
Volgens een analyse van McKinsey & Company, gepubliceerd in september vorig jaar, is de technologie-industrie voor bedrijven momenteel verantwoordelijk voor de jaarlijkse uitstoot van tussen de 350 en 400 megaton CO2-equivalenten. Ter vergelijking: dat komt overeen met de totale CO2-uitstoot van het Verenigd Koninkrijk en de helft van de totale uitstoot van de luchtvaart- en scheepvaartindustrie samen. Het is overduidelijk dat technologische strategieën nauwer moeten worden afgestemd op duurzaamheidsstrategieën. Het probleem is echter dat slechts 49% van de CIO's actief betrokken is bij het bredere leiderschapsteam bij het vaststellen van duurzaamheidsdoelen, en slechts 48% van deze groep wordt daadwerkelijk beoordeeld op het behalen van deze doelen, volgens onderzoek van Accenture van vorig jaar. Hoe kunnen CIO's dan een proactievere rol spelen bij het leiden van de duurzaamheidsagenda?
1. Bekijk uw IT- en Technosystemen
De traditionele rol van de CIO beperkte zich ooit tot het identificeren van de beste technologieën om de bedrijfsvoering te ondersteunen, efficiëntie te bieden en waarde te genereren. Vandaag de dag moeten ze ook nadenken over hoe technologieën de duurzaamheid van de bedrijfsvoering kunnen verbeteren en of de technologieën zelf duurzaam zijn. Uit onderzoek van Accenture blijkt dat één op de vijf bedrijfsleiders niet weet of de technologieën die ze aanschaffen duurzaam zijn, terwijl 33% worstelt om hun verouderde systemen duurzamer te maken.
"Bestaande koolstofverslindende en inefficiënte technologieën belemmeren bedrijven in het behalen van hun duurzaamheidsdoelen," zegt Krithika Bhat, CIO bij Pure Storage, een leverancier van enterprise data flash-opslagoplossingen met klanten zoals Meta. "Alleen al het onderzoeken en aanpakken van zichtbare aspecten, zoals investeren in actuele, efficiënte technologie, kan een ingrijpende invloed hebben op het energieverbruik," voegt Bhat eraan toe.
2. Kies uw leveranciers met zorg
Bij het beslissen welke technologieën het beste kunnen worden aangeschaft, moeten CIO's hun technologiestack van boven naar beneden bekijken om de grootste bronnen van problemen te identificeren en alternatieven te vinden bij leveranciers die stappen ondernemen om hun eigen Scope 1- en 2-emissies te meten en te verminderen. Ook moeten ze overwegen hoe leveranciers omgaan met Scope 3-emissies - emissies waarvoor een bedrijf niet direct verantwoordelijk is. Mark Glenn, CIO bij de particuliere zorgverzekeraar Bupa, benadrukt dat leveranciers die vergelijkbare netto-nuldoelstellingen delen altijd de voorkeur zullen genieten waar mogelijk. Bupa hanteert tevens principes voor groene softwareontwikkeling en migreert naar cloudtechnologieën die draaien op groene energie, terwijl het circulariteit van apparatuur ondersteunt, wat betekent dat apparaten worden ontworpen met het oog op hergebruik en recycling. Andere maatregelen die CIO's kunnen nemen, omvatten het aansporen van hun leveranciers om groenere apparaten te produceren waar dit nog niet gebeurt, aldus Beate Flamm, Senior Vice President van Duurzame Verandering bij ALSO Holding, een Zwitsers distributie- en logistiek bedrijf. Eindgebruikersapparaten kunnen wereldwijd anderhalf tot twee keer zoveel CO2 genereren als datacenters, en ongeveer de helft van deze uitstoot kan worden verminderd door wijzigingen in de toeleveringsketen. Wat datacenters betreft, zal het selecteren van regionale hosting helpen om het verkeer tussen apparaten en servers te verminderen, wat op zijn beurt de latentie en het energieverbruik zal verminderen.
3. Meet uw milieu-impact
Het hebben van groene technologieën en vertrouwen op cloudproviders met groene beloften is nuttig, maar deze acties zijn pas effectief als CIO's gegevens vastleggen en benutten. "Veel bedrijven hebben geen duidelijk inzicht in hun eigen energieverbruikskosten en gerelateerde statistieken, zoals stroom- en koelingskosten, of hoeveel megawatt per uur wordt gebruikt om technologieën te laten draaien," zegt Bhat. CIO's moeten tools en monitoringsoftware inzetten om betekenisvolle veranderingen te bevorderen: het meten van energieverbruik en kosten. Het Microsoft Emissions Impact Dashboard stelt bijvoorbeeld cloudgebruikers in staat om de CO2-uitstoot van services in Azure te volgen, terwijl Google zijn Carbon Footprint-tool heeft.
Bupa heeft geavanceerde modelleringssystemen geïmplementeerd waarmee Mark Glenn en zijn team de impact van elk voorstel om CO2-uitstoot te verminderen, kunnen voorspellen. "Hoe nauwkeuriger we deze resultaten kunnen modelleren, hoe gemakkelijker het voor het bedrijf is om weloverwogen beslissingen te nemen over de volgende stappen en om de voordelen te maximaliseren," zegt Glenn. Beate Flamm adviseert: "Bedrijven moeten niet te diep graven in complexe statistieken. In plaats daarvan moeten ze die aspecten meten waar de impact het grootst is, zoals het bijhouden van het aantal aangeschafte en gebruikte eindgebruikersapparaten, de huidige levensduur van elk apparaat en de verhouding van apparaten per gebruiker."
Creëer een cultuur van duurzaam ondernemen
Zodra CIO's gegevens hebben vastgelegd en beschikbaar hebben, moeten ze deze gebruiken om duurzaamheidsinitiatieven te bevorderen. Dit vereist betrokkenheid van medewerkers, belanghebbenden en zelfs klanten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee