Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands bedrijfsleven worstelt met aankomende duurzaamheidsrapportage

Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau SEO en de Universiteit van Amsterdam. Vanaf het jaar 2025 zijn grote Nederlandse bedrijven wettelijk verplicht te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties onder de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

CSDR

Binnen Europa betekent dit dat 75.000 organisaties hun Environmental, Social en Governance (ESG) aanpak moeten laten controleren door een externe partij, vergelijkbaar met hoe een accountant een jaarrekening controleert. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van doelen voor het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dat het bedrijf van plan is aan te nemen.

Anticipatie en voorbereiding

Er is een duidelijke kloof tussen bedrijven die al stappen hebben ondernomen en bedrijven die achterblijven. De helft van de grote bedrijven volgt hun duurzaamheidsinspanningen al continu op. Dit staat in schril contrast met de 27% die nog niets heeft gedaan op dit gebied. Deze bedrijven zullen een inhaalslag moeten maken om aan hun rapportageverplichtingen te voldoen.

De situatie in België

In België is de situatie nog uitdagender. Volgens recent onderzoek van IPSOS is de overgrote meerderheid van de Belgische bedrijven niet klaar voor de verplichte EU-duurzaamheidsrapportage. Dit toont aan dat het probleem van onvoorbereidheid niet beperkt is tot Nederland, maar een bredere Europese uitdaging is.

Grote versus kleine bedrijven 

In eerste instantie geldt deze verplichting alleen voor grote bedrijven, die mogelijk al actie zijn op het gebied van impactmeting en rapportage. Er is dus mogelijk meer te winnen door ook kleinere bedrijven aan deze rapportageverplichting te onderwerpen, zij het met aandacht voor de administratieve lasten die dit met zich mee kan brengen.

Dit artikel verscheen eerder bij Leaf Cloud.
Bij Leafcloud werken we er dagelijks aan om CO2-uitstoot te voorkomen in plaats van te compenseren. Dat willen we ook bereiken in de training van AI-modellen. Daarvoor hebben we een uniek concept: we plaatsen onze servers in gebouwen waar we direct aansluiten op het water- en verwarmingssysteem. Op die manier kunnen we bijna alle restwarmte hergebruiken. Dat is al een eerste win, want daardoor gebruiken de bewoners in het pand minder fossiele brandstoffen. De energie die we gebruiken om onze servers te laten draaien, wordt zo twee keer gebruikt: voor de servers en om warm tapwater te maken. Nog eens win win.  We bouwen dus ook geen nieuwe datacenters, waarmee we ook nog eens CO2-uitstoot voorkomen. Win win win! Op deze manier besparen we per locatie jaarlijks tot 1.691 ton CO2 - het equivalent van het energieverbruik van meer dan 200 huishoudens. Door de training van je AI-modellen uit te voeren op de servers van Leafcloud hoef je niet in te leveren op je AI-training en IT-verbruik, om toch duurzaam te zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in