Nederlands bedrijfsleven worstelt met aankomende duurzaamheidsrapportage
Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau SEO en de Universiteit van Amsterdam. Vanaf het jaar 2025 zijn grote Nederlandse bedrijven wettelijk verplicht te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties onder de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Binnen Europa betekent dit dat 75.000 organisaties hun Environmental, Social en Governance (ESG) aanpak moeten laten controleren door een externe partij, vergelijkbaar met hoe een accountant een jaarrekening controleert. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van doelen voor het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dat het bedrijf van plan is aan te nemen.
Anticipatie en voorbereiding
Er is een duidelijke kloof tussen bedrijven die al stappen hebben ondernomen en bedrijven die achterblijven. De helft van de grote bedrijven volgt hun duurzaamheidsinspanningen al continu op. Dit staat in schril contrast met de 27% die nog niets heeft gedaan op dit gebied. Deze bedrijven zullen een inhaalslag moeten maken om aan hun rapportageverplichtingen te voldoen.
De situatie in België
In België is de situatie nog uitdagender. Volgens recent onderzoek van IPSOS is de overgrote meerderheid van de Belgische bedrijven niet klaar voor de verplichte EU-duurzaamheidsrapportage. Dit toont aan dat het probleem van onvoorbereidheid niet beperkt is tot Nederland, maar een bredere Europese uitdaging is.
Grote versus kleine bedrijven
In eerste instantie geldt deze verplichting alleen voor grote bedrijven, die mogelijk al actie zijn op het gebied van impactmeting en rapportage. Er is dus mogelijk meer te winnen door ook kleinere bedrijven aan deze rapportageverplichting te onderwerpen, zij het met aandacht voor de administratieve lasten die dit met zich mee kan brengen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee