Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorkomen is beter dan genezen - ook in geval van CO2!

Zonder verder stijgende waterspiegels die overstromingen veroorzaken, radeloze milieu-migranten en andere nare gevolgen van de klimaatopwarming. Je IT-gebruik kan daar ook aan bijdragen, want ook die veroorzaakt CO2-uitstoot. In de praktijk kun je ervoor kiezen die te compenseren of te voorkomen. In deze blog gaan we in op de verschillen en hoe je zoveel mogelijk stuurt op CO2-preventie.

co 2 duurzaamheid

CO2-compensatie: taart en af en toe een salade om af te vallen

CO2-compensatie compenseert koolstof die is uitgestoten door het uitvoeren van een bepaalde actie. Compensatie is goed bedoeld en soms ook de enige manier, maar eigenlijk is het als elke dag taart eten en denken dat je afvalt als je af en toe een salade eet. Met CO2-compensatie alleen gaan we de wereld niet redden. Bovendien is het lastig om te berekenen hoeveel je moet compenseren omdat er geen standaardmethode is om CO2-uitstoot te meten en dus ook niet hoe je dit exact kan compenseren. En daardoor is er ruimte voor greenwashing. Denk aan het ‘voorkomen’ dat een bos gekapt wordt, waar niemand dat van plan was. Of het verplanten van bomen, die al eerder geplant waren. Deze dubbele tellingen kunnen de waarde van compensatieprojecten ondermijnen.

Greenwashing of niet?

Ook datacenters kampen met een gebrek aan standaarden. Google, Microsoft en Amazon hebben allemaal ambitieuze duurzaamheidsdoelen, waar ze uitgebreid over rapporteren, maar hoe betrouwbaar is dit en hoeveel compenseren ze werkelijk? Het is geen echte greenwashing, want de werkelijke mate van compensatie is niet te verifiëren als er geen standaard is. De Europese Commissie werkt hard aan digitale duurzaamheid, maar loopt achter op de razendsnelle ontwikkelingen in ons dataverbruik. Als er een standaard komt, dan kunnen we een sticker plakken op hoeveel CO2 wordt gecompenseerd, maar wat het daadwerkelijke effect is op de lange termijn, weten we niet. Zelfs milieuwetenschappers staan soms versteld over hoe snel de achteruitgang gaat – en heel soms, hoe resistent de natuur is.

De kracht van CO2-preventie

Een ding weten we wel zeker, en dat is dat preventie van CO2 sowieso beter is, want uitstoot die je voorkomt, komt niet de natuur in. Dus, laten we, in plaats van de uitlaatgassen die uit de auto komen te compenseren, gaan kijken naar de motor zelf. Het reduceren van emissie bij de bron zelf, door de motor efficiënter te maken zodat deze minder of geen rook meer uitstoot. Dat kan door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen en hergebruik. En dat is precies wat Leafcloud doet. In gebouwen met een centrale warmwateraansluiting (Leaf sites) plaatsen we servers. Om deze te laten draaien, gebruiken we groene energie. De warmte die de servers genereren, gebruiken we opnieuw als warm tapwater in het gebouw. Zo kan iemand bijvoorbeeld de vaat wassen met dezelfde energie die eerder is gebruikt om een berekening uit te voeren om de minimale weerstand van een solar car te berekenen. Dat betekent dus dat de energie twee keer wordt gebruikt én dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor het warme water. Op die manier wordt de uitstoot van het IT-gebruik via onze servers zelfs CO2-negatief. Door het voorkomen van dit gasverbruik besparen we per kilowattuur aan energie die naar de servers gaat 1776kg CO2, ofwel het voorkomen van bijna 13 duizend km in een auto rijden per kilowattuur.

Evenwicht tussen CO2-compensatie en CO2-preventie

Bijna elke organisatie heeft tegenwoordig duurzaamheid in zijn strategie opgenomen. Dat kan niet anders. In de praktijk is het echter balanceren tussen duurzaamheid en winst maken. We zien wel steeds vaker dat de balans neigt naar duurzaamheid, omdat consumenten oprechte duurzaamheid belonen. Organisaties die aan greenwashing doen of verdacht worden van greenwashing, worden steeds vaker afgestraft. Als je als organisatie ook die stap naar meer duurzaamheid wilt zetten, kijk dan of je CO2-uitstoot kunt voorkomen, in plaats van compenseren. Dat zal niet altijd mogelijk zijn, daar moeten we eerlijk in zijn. Maar blijf mogelijkheden onderzoeken en ontwikkelingen volgen om preventie voor compensatie te plaatsen in je strategie. Daarnaast is het belangrijk om transparant te zijn over je uitstoot. Zorg voor transparante rapportage en monitoring en vraag dit ook actief aan je leveranciers. Als we elkaar op die manier scherp houden, dan kunnen we de geloofwaardigheid van CO2-compensatieprojecten waarborgen en constant verbeteringen aanbrengen.

Geef preventie voorrang

Bij het opstellen van strategie op het gebied van duurzaamheid, focussen veel organisaties zich op mobiliteit, productie en de bedrijfslocatie, maar IT veroorzaakt ook uitstoot. Vergeet deze niet mee te nemen in je strategie. Meer tips hoe je je bedrijfs-IT duurzamer maakt. Kies je voor een milieuvriendelijke provider als Leafcloud, dan hoef je niet in te leveren op je IT-verbruik en -behoeften. Met Leafcloud vervang je je motor waardoor je de uitlaatgassen van je motor niet meer hoeft te compenseren. Hoe meer organisaties meedoen, en hoe meer data wordt opgeslagen, hoe groter de impact. Dus wil je vandaag nog starten met voorkomen, in plaats van compenseren, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken die wij als volwaardig cloudprovider bieden.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in