Overslaan en naar de inhoud gaan

De 5 opmerkelijke punten uit 2023

In plaats van trends te benoemen, willen we graag delen welke zaken ons in 2023 opvielen in de IT-wereld en dan vooral in het licht van de verduurzaming.

20232024
20232024

1. De Explosieve Opkomst van Kunstmatige Intelligentie (AI)

Niet bijzonder origineel, maar onmiskenbaar een keerpunt in de geschiedenis van de AI-revolutie. 2023 markeert het jaar waarin kunstmatige intelligentie, met modellen zoals ChatGPT, de mainstream betrad. Deze explosie heeft impact op werkmethoden, werkgelegenheid, ethiek, wetgeving en niet te vergeten, energieverbruik en CO2-uitstoot.

2. De AI Act - Gas, Remmen en Gas!

Wetgeving rond AI stond hoog op de Europese agenda. Na eerdere vertragingen bij het reguleren van IT-ontwikkelingen, werd in 2023 een voorlopig akkoord bereikt voor de eerste AI-wet ter wereld. Het streven is om deze wet in 2025 in werking te laten treden, met strikte vereisten gebaseerd op het risiconiveau van het systeem.

3. Energieverbruik door AI: Een Ongewenste Bijwerking

Het enorme water- en energieverbruik van AI, met bijbehorende CO2-uitstoot, kwam sterk naar voren in 2023. Terwijl het gebruik van AI, met name ChatGPT, exponentieel toenam, groeide ook de bezorgdheid over de ecologische impact. Bedrijven zoals Microsoft richten zich op het verminderen van het energieverbruik van AI om in 2030 CO2-negatief en waterpositief te worden.

4. Opkomst van GreenOps: Duurzaamheid in AI-ontwikkeling

Een opvallende ontwikkeling in 2023 was de opkomst van GreenOps, waarbij AI-modellen worden ontwikkeld en getraind met minimale impact op energieverbruik, afval en CO2-uitstoot. Deze benadering, gebaseerd op milieuoverwegingen, belooft niet alleen een kleinere ecologische voetafdruk, maar ook kostenbesparingen en verbeterde operationele efficiëntie.

5. Amazons Soevereine Europese Cloud?

Vanaf 2024 treedt de Network and Information Security (NIS2) richtlijn in werking, waardoor organisaties die als essentieel worden beschouwd, Amerikaanse cloudleveranciers niet meer mogen gebruiken. Dit markeert de opkomst van de soevereine Europese cloud, met Amazon als pionier. Echter, onzekerheden blijven bestaan met betrekking tot de reikwijdte van de Cloud Act en de bereidheid van hyperscalers om klanten migratievrijheid te bieden.

Terwijl we vooruitkijken naar 2024, blijft ons advies: houd je data in Nederland, bij voorkeur in een duurzaam datacenter zoals dat van Leafcloud, waar servers zijn geïntegreerd in bestaande gebouwen en 85% van de restwarmte wordt hergebruikt, resulterend in negatieve CO2-uitstoot. Een duurzaam IT-verbruik is een stap in de richting van een groenere toekomst. We horen graag van jou in 2024!

Lees het oorspronkelijke artikel hier. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in