Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe herken je greenwashing in de cloud?

De impact van ons handelen op het milieu krijgt steeds meer aandacht. Niet alleen van consumenten, maar ook van bedrijven. Een goede zaak, zou je denken. Helaas leidt dit ook tot greenwashing: de schijn om milieuvriendelijk te zijn, maar in feite weinig tot niets doen om de impact op het milieu echt te verminderen.

greenwashing
leafcloud beeld greenwashing

Als je als bedrijf streeft naar meer impact en dat claimt naar je klanten, dan moet je ook je IT-verbruik daarin meenemen. Want ook IT heeft impact op de broeikasgassen. Zo zullen in 2030 datacenters naar schatting verantwoordelijk zijn voor 13% van het totale energieverbruik en is de technologiesector nu al verantwoordelijk voor bijna 5% van de CO2-uitstoot.

De keuze voor een groene cloudprovider is dus belangrijker dan ooit. Ook de keuze die jouw bedrijf maakt, draagt bij aan een beter milieu. In dit blog daarom: Hoe herken je valse digitale duurzaamheidclaims? En hoe kies je een oprecht groene IT-provider?

Vragenlijst om jouw cloudprovider te testen op duurzaamheid

Stel de volgende vragen bij je keuze voor een duurzame cloudprovider:

1. Wat zijn de concrete duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf?

Allereerst, kijk naar de feiten en dan bedoelen we vooral: check de concrete cijfers. Bedrijven die een speerpunt maken van milieuvriendelijkheid, hebben meetbare doelen gesteld hoe ze hun impact gaan verminderen. Vage beweringen als "milieuvriendelijk" of "groen", zonder meetbare doelstellingen zijn niks waard. Wees ook vooral op je hoede als de claims overdreven zijn. Denk bijvoorbeeld aan beweringen als "100% duurzaam" of "volledig groen".

2. Welke certificaten heeft mijn cloudprovider?

Daarnaast kun je kijken welke certificaten het bedrijf heeft. Er zijn verschillende certificaten die bewijzen dat de cloudprovider zich inzet voor duurzaamheid, zoals ISO 14001, ISO 50001 en BREEAM. Deze of vergelijkbare certificaten zijn een goede indicator voor een oprecht milieubewustzijn.

3. Is duurzaamheid onderdeel van de hele bedrijfsvoering?

Een datacenter of cloudprovider die echt verschil wil maken, zal zich inzetten voor duurzaamheid in de hele bedrijfsvoering. Kijk daarom ook naar de manier waarop het bedrijf omgaat met medewerkers, productieprocessen, afval, inkoop van energie en verwerking van restwarmte, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Een goed (of eigenlijk slecht) voorbeeld zijn de reclames van Shell voor CO2-neutraal rijden: als je bij de pomp extra betaalt, plant Shell bomen om de CO2-uitstoot te compenseren. Klinkt goed, maar ondertussen is dit een druppel op de gloeiende plaat, aangezien Shell meer CO2 uitstoot dan 127 kolencentrales bij elkaar. Het verminderen van die uitstoot zou veel meer impact hebben dan de klant op deze manier om compensatie achteraf te vragen.

4. Zijn de claims eenmalig of structureel?

Bedrijven die zich schuldig maken aan greenwashing doen vaak eenmalige acties om te laten zien dat ze milieubewust zijn, maar daar blijft het bij. Let daarom op consistent handelen en kijk of duurzaamheid is opgenomen in de strategie van het bedrijf.

5. Hoe gaat mijn provider zijn duurzaamheidsdoelstellingen behalen?

En tot slot, doe zelf onderzoek naar de milieuprestaties van je provider. Zoek online naar informatie over het bedrijf en lees reviews van klanten en andere stakeholders om te zien wat zij te zeggen hebben over hun duurzaamheidsprestaties. Kijk bijvoorbeeld ook hoe ze hun doelstellingen willen gaan behalen. Om dit toe te lichten, bekijken we de duurzaamheidsdoelstellingen van de hyperscalers.

Hoe zit het met de duurzaamheidsdoelstellingen van de hyperscalers?

De hyperscalers hebben alle drie uitspraken gedaan over hun duurzaamheid en doelstellingen voor de komende jaren. Google is de meest ambitieuze met de belofte om in 2030 als eerste multinational volledig CO2-vrij te functioneren. Microsoft zegt in 2030 meer CO2 uit de atmosfeer te halen dan te produceren en in 2050 ook alle historische uitstoot gecompenseerd te hebben. De grootste cloudprovider, AWS, is iets minder ambitieus, maar kan niet achterblijven en kondigt aan CO2-neutraal te zijn in 2040. Zij zetten er vooral op in andere bedrijven hun Klimaatbelofte te laten ondertekenen en de ondertekenaars vervolgens actief te ondersteunen in het behalen van hún klimaatdoelen.

Het is echter niet duidelijk hoe de hyperscalers deze doelen gaan realiseren. Ze geven vooral veel ruchtbaarheid aan de uitkomst maar niet aan het proces ernaartoe. Bovendien is er geen standaard maatstaf voor CO2-neutraal of nul uitstoot dus wie zegt of ze het over hetzelfde hebben?

Greenpeace noemde in hun rapport van 2020 de plannen van Amazon oppervlakkig en niet-onderbouwd. Twee jaar later is er volgens de Corporate Climate Responsibility Monitor 2022 nog niet veel veranderd; de informatie over het behalen van de zero CO2-uitstoot is nog steeds niet duidelijk. En over welk niveau praten de hyperscalers? Gaat het over scope 1: alleen directe emissies uit eigen of door het bedrijf gecontroleerde bronnen? Over scope 2: compensatie van de uitstoot van de energie die door het bedrijf gebruikt om te opereren? Of over scope 3: ook alle indirecte emissies uit de hele waardeketen, van afvalverwijderingskosten tot het gebruik van hun producten na de verkoop? Amazon noemt weliswaar over scope 3 maar geeft niet specifiek aan welke dochterbedrijven het meerekent. En dat maakt nogal een verschil voor zo’n conglomeraat!

Ook is niet duidelijk of het gaat over het werkelijk reduceren van CO2 of het compenseren met CO2-rechten? Zetten de hyperscalers in op een “pay to play” markt, waarbij ze de uitstoot afkopen maar er niet echt sprake is van een gedragsverandering om daadwerkelijk CO2-uitstoot te voorkomen? We weten het niet.

Groene IT zonder in te leveren op je IT-verbruik

Inmiddels vraag je je misschien af of het mogelijk is groene IT. Het antwoord is: ja! Sowieso is de stap naar de cloud al beter voor het milieu dan servers on-prem. Door daarnaast bewust te kiezen voor een groene cloudprovider maak je een groot verschil voor het milieu.

De meest groene cloudprovider van Nederland, is Leafcloud. Wij bieden CO2-negatieve clouddiensten aan. Ok, ok, na bovenstaande checklist denk je misschien: “He, is dit niet zo’n overdreven claim?” Nee, dus, en in deze blog bewijzen we onze claim aan de hand van concrete berekeningen. Door onze servers te installeren in gebouwen waar we direct kunnen aansluiten op het water- en verwarmingssysteem, besparen we per Leaf Site elk jaar tot maximaal 1.691 ton CO2– het equivalent van het jaarlijkse energieverbruik van meer dan 200 huishoudens.

Kortom, jij hoeft niet in te leveren op je IT-verbruik als je als bedrijf duurzaam wilt zijn. Meer weten? Bel ons: +31 (0)20 2443 794 of kijk op Leafcloud.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in