Negatieve CO2- uitstoot met je IT-gebruik? Hoe kan dat?
CO2-uitstoot van een gewoon datacenter
Een datacenter heeft energie nodig om servers te laten draaien. Die energie wordt één op één omgezet in warmte. Om deze weer af te koelen is opnieuw energie nodig. De energie die erin gaat om de servers te laten draaien én de energie die nodig is om af te koelen, veroorzaken CO2-uitstoot. Laten we eens kijken hoeveel dat jaarlijks is. Voor het gemak rekenen we in kilowatt omdat de energie direct wordt omgezet in warmte. Voor 1 kilowatt warmte (dus IT-gebruik) voor 1 jaar ziet dat er als volgt uit:
Een grijs datacenter gebruikt stroom uit fossiele brandstoffen en een groen datacenter gebruikt groene stroom. Je ziet dat het al een behoorlijk verschil maakt of een datacenter groene energie gebruikt. Vaak wordt gedacht dat groene stroom helemaal geen CO2-emissie veroorzaakt maar productie en afvoer van zonnepanelen, windturbines, etc. veroorzaken wel degelijk broeikasgassen.
"Ook groene stroom veroorzaakt CO2-uitstoot"
Wil je nog minder CO2-uitstoot, dan is er vooral winst te behalen op het hergebruik van de restwarmte. En daar is Leafcloud uniek in.
CO2-uitstoot van een Leafsite
Bij Leafcloud plaatsen we de servers in bestaande gebouwen met een centrale warmtevoorziening. De restwarmte hoeft daarmee niet getransporteerd te worden waardoor er geen warmte verloren gaat.
Er zijn meer datacenters die restwarmte gebruiken maar in de praktijk wordt er maar een klein deel echt gebruikt en moet er uiteindelijk aanzienlijk worden bijverwarmd. Daarover vertellen we meer in onze blog Waarom datacenters hun restwarmte (toch) vaak niet kunnen inzetten. Het water dat gebruikt wordt om servers af te koelen, is na gebruik 25 tot 30 graden. Als je dit gebruikt voor een warmtenet, dan moet dit worden bijverwarmd tot boven de 70 graden.
Leafcloud plaatst de servers op Leafsites, naast de warmtevoorziening. Die vereist een warmte van 55 graden. Een stuk minder dus dan een warmtenet. Bovendien gaat er onderweg niks verloren. Het opwarmen tot 55 graden doen we met een warmtepomp. Dat vraagt nog wat energie maar daardoor kunnen we wel 85% van de warmte hergebruiken.
"Leafcloud gebruikt 85% van de energie opnieuw"
Uiteraard is de energie die Leafcloud gebruikt, groene energie.Als we voor dezelfde 1 kw per jaar de CO2-uitstoot van Leafcloud vergelijken met andere datacenters, dan ziet dat er zo uit:
Minder fossiele brandstoffen
Dit is al minder dan een groen datacenter, maar het gaat ons om de hele keten. Het hergebruik van de restwarmte betekent namelijk dat de bewoners van de Leafsites aanzienlijk minder fossiele brandstof nodig hebben om hun warme water te verwarmen. Dus laten we eens even doorrekenen.
1 kw warmte stoken voor een gebouw voor 1 jaar veroorzaakt 2.391,25 kg CO2-uitstoot.
Als je deze vergelijkt met de CO2-uitstoot van de servers van een Leafsite, dan kom je uit op een negatieve CO2-uitstoot:
Verschil in CO2-uitstoot met andere datacenters
Vergelijk je dit met andere datacenters, dan zie je hoeveel CO2-uitstoot je kan verminderen als je ervoor kiest om je servers in een Leafsite te laten draaien.
De berekening hierboven is een vergelijking op basis van 1 kw per jaar. Bekijk je dit voor alle Leafsites, dan besparen we maar liefst 22 ton broeikasgassen per jaar vergeleken met groene datacenters. Vergelijk je het met grijze datacenters dan is dit zelfs 62 ton per jaar!
"Leafcloud bespaart 62 ton CO2-uitstoot per jaar ten opzichte van traditionele datacenters"
Je IT-capaciteit uitbreiden en tegelijkertijd je voetprint reduceren
Dat het anders moet om de opwarming van de aarde tegen te gaan, realiseren we ons allemaal. We nemen allemaal onze maatregelen maar dat ons IT-verbruik zal afnemen de komende jaren, is onwaarschijnlijk. Deze neemt juist exponentieel toe. Juist daarom moet ook IT-beleid een speerpunt worden in je duurzaamheidsbeleid. Door te kiezen voor een duurzame cloudprovider kun je je IT-capaciteit uitbreiden en tegelijkertijd je voetprint reduceren. Hoe meer mensen overstappen, hoe groter de impact!
Ben je benieuwd hoe je Leafcloud kan inzetten om jouw IT groener en voordeliger te maken? Neem gerust vrijblijvend contact op via hello@leaf.cloud.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee