Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom de overheid beter af is met een Europese cloudprovider

In het Rijksbreed cloudbeleid van oktober 2022 kondigt staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan dat de overheid - onder bepaalde voorwaarden - voortaan gebruik mag maken van commerciële clouddiensten van de Amerikaanse techreuzen. Beveiligingsexperts noemen dit risicovol en ook vanuit onze hoofdstad, de Europese Unie en de Tweede Kamer komt tegengas. Want hoe veilig zijn onze gegevens en hoe afhankelijk maken we ons als land van Amerikaanse bedrijven?

De afgelopen jaren hebben commerciële clouddiensten zich snel ontwikkeld, waardoor ze veiliger en betaalbaarder zijn geworden. Ambtenaren mochten voorheen geen gebruik maken van clouddiensten zoals WeTransfer en OneDrive, maar nu is dat onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Sommige security experts vinden het echter naïef om te denken dat afspraken met techreuzen over privacy en veiligheid haalbaar zijn. Het afhankelijk zijn van Amerikaanse techbedrijven brengt mogelijke risico's met zich mee, zoals toegang tot persoonsgegevens door de Amerikaanse inlichtingendienst. De Europese Unie onderzoekt ook het veilig opslaan van data in de cloud. Er zijn bezwaren binnen Nederland, waaronder het initiatief PublicSpaces en een motie in de Tweede Kamer die pleit voor een Europees alternatief. Het is belangrijk dat de overheid niet alleen lokaal, maar ook milieuvriendelijk data opslaat om CO2-uitstoot te verminderen.

Europees en groen

De invulling van de motie moet nu worden uitgewerkt. We hopen dat de overheid dit moment aangrijpt om data niet alleen lokaal maar ook milieuvriendelijk op te slaan. Datacenters zijn namelijk grootverbruikers van energie en warmte, en stoten behoorlijk wat CO2 uit. Dat hoeft echter niet, als je de restwarmte hergebruikt. En het terugdringen van CO2-uitstoot is een andere grote uitdaging van dit kabinet. Met de juiste keuze slaan ze twee vliegen in één klap. Leafcloud is momenteel de enige cloudprovider in Nederland die praktisch alle restwarmte hergebruikt. Wij plaatsen onze servers in bestaande gebouwen in Nederland met een centrale verwarmingsvoorziening. Op die manier kunnen we de restwarmte direct hergebruiken voor warm water in het gebouw.

Dat betekent:

  • Geen nieuwbouw voor een datacenter
  • 2 keer gebruik van (groene!) energie: 1x om de server te laten werken en 1x om warmte te creëren.
  • Minder fossiele brandstoffen voor de verwarming van het wooncomplex

Dus: en alle data in Nederland én minder CO2-uitstoot.

Deze uitleg is een hele korte samenvatting. Wil je meer weten over ons concept, kijk dan op onze website waar we haarfijn uitleggen hoe we 85% van de restwarmte inzetten voor de verwarming van woon- en werkgebouwen. Lees bovendien in deze blog het hele verhaal met betrekking tot de risico's van het cloudbeleid van de overheid. Daarbij geeft Leafcloud advies hoe het veiliger (en groener) kan.

Doe mee met de revolutie
Door te kiezen voor Leafcloud houd je niet alleen je bedrijfs- en klantdata op Nederlandse bodem, maar draag je ook bij aan een betere toekomst. Als je meer wilt weten over ons unieke groene concept, lees dan hier verder.

Ben je benieuwd of onze clouddiensten bij jullie passen? Kijk dan naar onze producten of neem direct contact met ons op.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in