Overslaan en naar de inhoud gaan

3 tips voor applicatiebeheer op de modern werkplek

Steeds meer organisaties hebben – of werken toe naar – een modern werkplekconcept. Dit houdt in dat eindgebruikers meer flexibiliteit hebben, maar ook dat het beheer van de werkplek en haar applicaties veel ingewikkelder wordt. Immers, de moderne werkplek is vaak gebaseerd op een hybride omgeving met PC’s én laptops, en niet alle soorten applicaties kunnen op dezelfde wijze worden aangeboden. In deze blog zetten we drie uitdagingen op een rij, inclusief tips om ze te beslechten.

Applicatiemanagement

1. Complexiteit: koppel de applicaties los

Het hybride en daarmee complexe karakter van de moderne werkplek vormt eigenlijk de voornaamste uitdaging: doordat de moderne werkplekomgeving bestaat uit een combinatie van cloud, virtueel en fysiek (vaak om legacy applicaties te kunnen ontsluiten), wordt applicatiebeheer nog tijdrovender. Bij het aanbieden van applicaties op één platform wordt één oplossing gekozen die dit mogelijk maakt. Vervolgens zijn voor het ontsluiten van applicaties op andere platformen ook weer andere oplossingen nodig. Dit maakt het beheer complex, tijdrovend en kostbaar.

Steeds vaker kiezen organisaties ervoor hun applicaties los te koppelen van het onderliggende OS, om zo meer flexibiliteit en overzicht te creëren bij applicatiebeheer. Door te kiezen voor een onafhankelijke vorm van ‘application portability’, kan de applicatie beheerd en aangeboden worden, onafhankelijk van het beoogde platform of OS. De applicaties leven als het ware in een eigen transparante ‘laag’, met volledige interoperabiliteit tussen andere lagen en het onderliggende besturingssysteem.

2. Beveiliging: houdt applicaties up-to-date

Beveiliging staat niet voor niets bij elke organisatie binnen de top-3 van prioriteiten. Het beveiligen van een hybride werkplekomgeving is nog complexer: er zijn meerdere type endpoints, netwerkverbindingen, en dus mogelijkheden voor cyberaanvallen. Om kwetsbaarheden te voorkomen is het essentieel om applicaties up-to-date te houden en altijd zo snel mogelijk de laatste security patch door te voeren. Patchen en updaten wordt echter als tijdrovend en risicovol gezien, met name wanneer gewerkt wordt met base images. Hierdoor worden updates uitgesteld en dat brengt risico’s met zich mee.

Wanneer applicaties als onafhankelijk component beheerd worden en niet meer ‘ingebakken’ zitten binnen een base image, wordt updaten een stuk eenvoudiger en sneller. De applicatie wordt eenmalig (binnen de eigen laag) geupdatet en gebruikers ontvangen automatisch de laatste versie. Op deze manier is het niet nodig om verschillende base images bij te werken of per gebruikersgroep de nieuwste versie uit te rollen.

Organisaties proberen ook zoveel mogelijk via het ‘Zero Trust’ principe te werken. Op het gebied van applicatiemanagement zijn hier diverse stappen voor te implementeren, zoals: het singing van de applicatie (zodat de ontvanger weet dat de applicatie van een betrouwbare bron komt), het valideren van de gebruiker (zodat de organisatie weet dat de gebruiker geautoriseerd is, maar ook om een applicatie te kunnen dichtzetten bij calamiteiten), en het toevoegen van context (zodat bepaalde applicaties bijvoorbeeld enkel vanuit het bedrijfsnetwerk geopend mogen worden).

3. Efficiëntie: automatiseer zoveel mogelijk

De strijd om talent woedt nog steeds door en IT-budgetten staan permanent onder druk. Tegelijkertijd hebben organisaties honderden applicaties die continu vragen om updates, die middels een handmatig proces doorgevoerd moeten worden. Het testen en een eventuele roll-back kosten ontzettend veel tijd en bovendien zijn oplossingen zoals Intune afhankelijk van het synchronisatiebeleid voordat de wijziging doorgevoerd is.

Het is daarom noodzakelijk om ook rondom applicatiemanagement zoveel mogelijk te automatiseren, steeds vaker omschreven als infra-as-code. Het inrichten van applicatiemanagement naar een dev/ops benadering, biedt enorme voordelen en helpt de omgeving beter te beveiligen door snel in te spelen op veranderingen en updates. Een voorbeeld hiervan is het automatisch kunnen packagen van met name standaard applicaties. Wanneer automatische updates beschikbaar zijn is het mogelijk de applicatie automatisch te laten packagen en testen.

In het kader van kostenefficiëntie is het ook wijs om te zorgen dat eerdere investeringen niet verloren gaan. Bijvoorbeeld door packages te hergebruiken wanneer de werkplek in de toekomst weer verandert en door te kiezen voor een oplossing die integreert met reeds in gebruik zijnde oplossingen.

Kortom, applicatiebeheer op de moderne werkplek is complexer dan op de traditionele werkplek. Maar door de werkplek als modulair geheel te beschouwen en de inrichting daarop aan te passen, wordt het beheer eenvoudiger, (kosten)efficiënter en daarmee net zo ‘modern’ als de werkplek zelf!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in