Overslaan en naar de inhoud gaan

Goed nieuws voor de gemeentelijke werkplek

Gemeentelijke organisaties kennen een aantal uitdagingen als het gaat om IT-beheer. Zo is er al jaren sprake van personeelstekorten en neemt de druk op beveiliging alleen maar toe. Hoewel dit niet alleen voor gemeentes geldt, hebben zij hier bovengemiddeld last van omdat er vaak sprake is van legacy software en veranderende regelgeving.

Steeds wanneer regelgeving verandert (denk aan AVG/GDPR, Omgevingswet, en WOB) moet de IT-organisatie dit doorvoeren in haar omgeving om haar uitvoerende taak te kunnen doen. Een belangrijk onderdeel hierbij is de digitale werkplek met bijbehorende applicaties, die dit allemaal moet faciliteren en gepaard gaat met een grote beheerlast. Het is dan ook van belang om die werkplek zo (kosten)efficiënt en toekomstbestendig mogelijk in te richten om bovenstaande en toekomstige uitdagingen te adresseren.

Het ontstaan van de grote beheerlast

De huidige werkplek wordt al jaren op bijna dezelfde, monolithische, manier opgebouwd: er is een OS en daarbinnen worden applicaties geïnstalleerd. De werkplek wordt hierbij zoveel mogelijk gestandaardiseerd om de kosten te drukken. In het kader van beveiliging levert dit al direct een grote beheerlast op: want heeft iedereen wel dezelfde toegangsrechten? Mag je op alle locaties (dus ook thuis) diezelfde applicaties gebruiken? En hoe vaak krijgen deze applicaties een beveiligingsupdate? Vaak zijn er beperkte mogelijkheden om beveiligingsbeleid te voeren op de werkplek en levert het continu moeten updaten van Golden Images een grote werkdruk op (die door personeelstekorten lastig in te vullen is).

Het hybride werken en de veranderende wet- en regelgeving heeft hetzelfde effect op de beheerlast: om haar taken te kunnen uitvoeren worden gemeentelijke applicaties regelmatig aangepast waarna dit opnieuw voor alle medewerkers beschikbaar moet komen. Het hybride werken brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Want hoewel veel applicaties tegenwoordig ook via een browser te benaderen zijn, blijven er on-premise systemen (denk aan het Basisregistratie Personen, BRP) die aan een specifiek device gekoppeld zijn.

Tot slot brengt de toekomst ook uitdagingen die we nu misschien nog niet kennen. Zo heeft Microsoft haar App-V oplossing end-of-life verklaard en is inmiddels duidelijk dat de digitale transformatie een continu proces is (blijft de werkplek op het huidige platform? En kunnen toekomstige applicaties goed met elkaar integreren?).

Een andere point-of-view

Maar is ook goed nieuws! Door de werkplek op een andere, modulaire, manier te bekijken worden kansen zichtbaar. De werkplek is grofweg in te delen in vijf lagen:

  1. Delivery platform, hierbij zijn drie veelgebruikte opties: Fysiek, laptops en pc’s Virtueel, VDI of RDS op eigen servers Cloud, ofwel virtualisatie die wordt beheerd door derden
  2. Operating Systeem – Gezien het huidige applicatielandschap is Windows nog steeds dominant. Bij gemeenten wordt nog vaak gevarieerd tussen Windows 10/11, Windows Server 2019/2021 en additionele oplossingen zoals Citrix of VMWare.
  3. Applicaties – Naast de specifieke gemeentelijke applicaties zijn ook nog andere ‘traditionele’ applicaties in gebruik. Denk bijvoorbeeld aan het lokaal kunnen gebruiken van Office365 oplossingen.
  4. Persoonlijke Instellingen – Een generieke werkplek wordt een persoonlijke werkplek doordat hij de persoonlijke instellingen en voorkeuren van de gebruiker bewaart.
  5. Data – Tot slot de data waar gebruikers mee werken: waar slaan ze die op en/of hoe krijgen zij toegang tot informatie?

Op dit moment worden deze vijf lagen als één geheel benaderd. Doordat applicaties vastgeknoopt zijn aan het OS, is het lastig om wijzigingen door te voeren, de werkplek te personaliseren of zelfs te migreren van het ene naar het andere platform. Bovendien bepaalt het Delivery Platform vaak ook welke mogelijkheden er zijn op de andere lagen. Met behulp van Golden Images wordt geprobeerd enige personalisatie te bereiken (lees; beleid toe te passen op grotere groepen), maar dit heeft direct weer een grotere beheerlast tot gevolg.

Van monolothisch naar modulair applicatiemanagement

Door applicaties los te koppelen van het OS en in hun eigen ‘laag’ te laten bestaan, ontstaat direct veel meer flexibiliteit en wordt het beheer ervan vereenvoudigd. Liquidware heeft hiervoor haar Application Layering oplossing FlexApp ontwikkeld. Met FlexApp worden applicaties;

  • Toekomstbestendig in gebruik, doordat FlexApp packages op alle delivery platformen en alle Windows OS kunnen worden uitgeleverd.
  • Contextafhankelijk toegewezen aan gebruikers (een groep, een locatie, etc.) met bijbehorend voordeel voor beveiliging.
  • Automatisch gepackaged waardoor veel repetitief werk verdwijnt.
  • Snel en vaak geupdatet worden zonder dat het Golden Image aangepast hoeft te worden. Hierdoor kan eenvoudig aan de laatste beveiligingseisen worden voldaan.
  • Indien gewenst via een shared-services concept worden gemanaged.

Meer weten? We laten graag zien hoe FlexApp in de praktijk werkt!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in