Maak van Windows migraties geen hoofdpijndossier
Het duurt niet lang meer voordat Windows 10 end-of-life zal zijn. Voor IT-afdelingen alwéér een project dat tijd, resources en risico's met zich meebrengt. Maar een migratie hoeft geen grote impact te hebben. Door gebruikersprofielen los te koppelen van het onderliggende OS worden ze eenvoudig overdraagbaar, naar welk Windows OS of delivery platform dan ook.
Van Windows 10 naar Windows 11
Het end-of-life zijn van Windows 10 komt dus met rasse schreden dichterbij. Vanaf 14 oktober 2025 zullen geen beveiligingsupdates meer worden doorgevoerd. Toch had Windows 10 een paar maanden geleden nog een marktaandeel van zo’n 70% wereldwijd (https://www.agconnect.nl/business/toepassingen/windows-11-wint-maar-langzaam-terrein). En dat is niet voor niets. Migraties worden over het algemeen als behoorlijk tijdrovend en risicovol ervaren. Wellicht is dat ook de reden voor uitstel? Voor werkplekbeheerders is het daarom fijn om een plan te hebben waarmee het overgangsproces eenvoudiger wordt gemaakt en dat gebruikers productief houdt. Wanneer de gebruikersprofielen als losse module binnen de werkplek worden beheerd, verloopt de migratie niet alleen eenvoudiger en sneller, maar worden ook risico’s en kosten beperkt.
De gebruikersomgeving als losse module
Je kunt de werkplek beschouwen als een modulair opgebouwd geheel. Onderaan bevindt zich het delivery platform (fysiek, virtueel of cloud); dan het OS; vervolgens de security laag (context filters); daarna de applicaties; en daar bovenop de gebruikersomgeving. Door de lagen technisch gezien van elkaar los te koppelen, kunnen ze onafhankelijk van elkaar beheerd worden. Op het moment dat de gebruikersomgeving als losse module bestaat, wordt het profiel overdraagbaar. Hierdoor kunnen de gebruikersprofielen eenvoudig gemigreerd worden naar welk Windows OS dan ook.
Dus verandert de Windows OS laag van versie? Of gaat het delivery platform naar de cloud? Dan wordt die laag aangepast en kunnen de overige lagen worden gehandhaafd zoals ze zijn en communiceren ze simpelweg met het vernieuwde OS.
Tijdens de migratie
Profielen dienen voorafgaand aan de migratie losgekoppeld te worden van de overige lagen zodat de volgende stappen doorlopen kunnen worden:
- Identificeren van gebruikersprofielen die moeten worden gemigreerd
- Oogsten van het gebruikersprofiel over elk platform
- Opslaan van het profiel op elk opslagmedium, inclusief SMB en cloud storage
- Aanpassen van profielen voor bijvoorbeeld Windows 11 compatibiliteit
- Terugzetten van profielen op elk OS over elk platform zonder enige onderbreking van productiviteit.
Doordat persoonlijke instellingen gekoppeld zijn aan de gebruikersomgeving en niet aan het OS, merken medewerkers niets van de migratie en zien zij na het inloggen direct hun eigen instellingen en applicaties terug.
Meer weten over deze manier van migreren?
Wij delen graag onze ervaringen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee