Management

Dit is een bijdrage van SAS Nederland
Datamanagement
SAS Dataintegratie

Big data vraagt om nieuwe kijk op data-integratie

Data-integratie is al jaren een bekend vraagstuk. Een vraagstuk dat nu ineens snel van aard aan het veranderen is. De tijd is voorbij dat de business op batchbasis enkele interne bronnen wil integreren.

24 oktober 2017
Door: SAS Nederland, partner

Data-integratie is al jaren een bekend vraagstuk. Een vraagstuk dat nu ineens snel van aard aan het veranderen is. De tijd is voorbij dat de business op batchbasis enkele interne bronnen wil integreren.

Vandaag de dag vraagt de operatie om real-time analyse van data uit vele verschillende interne en externe bronnen. Data die als continue stroom gegevens op je afkomt en waarvan je niet precies kunt aangeven hoe hoog de kwaliteit is. Toch wil de business ook deze data graag samenbrengen met data uit bijvoorbeeld een transactioneel systeem om daar geavanceerde analyses op te doen.

Dit vraagt om een nieuwe kijk op de data-architectuur. Alleen de  inzet van een traditionele RDBMS volstaat niet langer. Deze zal worden aangevuld met kosteneffectieve en schaalbare opslagmethoden als Hadoop. De organisatie wil daarnaast de mogelijkheid aan business analisten en data scientists om zelf met deze grote bak te ontginnen data aan de slag te laten gaan. 

Big data vraagt tevens om een heel nieuwe kijk op metadata management, zeker nu metadata soms zelfs waardevoller is dan de content zelf. Denk maar eens aan de metadata over telefoonverkeer. En tot slot zal ook data governance opnieuw bekeken moeten worden. Zeker omdat we plotseling te maken krijgen met data die onzeker zijn of van matige kwaliteit, denk bijvoorbeeld aan data verkregen uit social media. Dit vraagt om een nieuwe balans tussen datakwaliteit en mogelijke businesskansen. 

Gelukkig is er inmiddels technologie beschikbaar die bij deze vraagstukken helpt. Maar technologie alleen biedt niet de oplossing. Zoals gezegd gaat het primair om het neerzetten van een  andere (data-)architectuur. Meer weten over hoe je zo’n architectuur vormgeeft? 

Download dan hier de whitepaper ‘Data Integration déjà vu? Big Data reinvigorates Data Integration’.

Rein Mertens, Principal Business Solutions Manager bij SAS (Rein.Mertens@sas.com)

Reactie toevoegen