Management

Dit is een bijdrage van SAS Nederland
Datamanagement
SAS Real Time

Real-time beslissingen nemen vraagt om meer dan alleen real-time data

Wie regelmatig seminars bezoekt en artikelen leest over big data analytics

24 oktober 2017
Door: SAS Nederland, partner

Wie regelmatig seminars bezoekt en artikelen leest over big data analytics

wordt doodgegooid met prachtige voorbeelden van organisaties die real-time Internet of Things-data gebruiken om events te voorspellen, ook wel streaming analytics genoemd.

Een veelgehoord voorbeeld is het voorspellen van slijtage of een storing aan een machine, zodat deze op tijd een onderhoudsbeurt kan krijgen.

Waar zelden dieper op wordt ingegaan is hoe dit precies werkt. Ja, kort door de bocht wordt verteld dat bijvoorbeeld sensoren trillingen of temperaturen meten die duiden op slijtage of een mogelijke storing. Maar of en waar die data wordt opgeslagen, hoe die data wordt gecombineerd met andere, meer statische data en wat het daadwerkelijk toepassen van streaming analytics vraagt van ontwikkelaars, daarbij staan de sprekers op seminars of auteurs van artikelen nauwelijks stil. Terwijl de businesscase wel daar wordt gemaakt of  ’afgeschoten’.

Hoe analyseer je bijvoorbeeld data zonder dat je die opslaat? Opslag kost immers nog steeds geld en veel van de data is alleen relevant op het moment zelf, ofwel relevant voor een korte periode. Welke technieken worden er bij Streaming Analytics gebruikt en wat onderscheidt het van traditionele analytics? Hoe kun je Event Stream Processing (ESP) integreren in andere applicaties? Wat moeten programmeurs weten als ze een ESP-applicatie ontwikkelen? 

Wie begint aan real-time analytics zonder zich te buigen over deze vragen loopt waarschijnlijk binnen de kortste keren vast. Ik heb geen analytics nodig om dat te voorspellen. 

Weten wat er allemaal komt kijken bij real-time analytics? Download hier de whitepaper ‘How streaming analytics enables real-time decisions’.

Rein Mertens, Principal Business Solutions Manager bij SAS (Rein.Mertens@sas.com)

Reactie toevoegen