Management

Dit is een bijdrage van SAS Nederland
Datamanagement
SAS Analytical Live Cycle

Scoren met big data: beschouw ook uw analytische modellen als strategische asset

Iedere grote organisatie heeft, meestal zonder het zelf te beseffen, al gauw tientallen tot wel honderden analytische modellen in gebruik. 

24 oktober 2017
Door: SAS Nederland, partner

Iedere grote organisatie heeft, meestal zonder het zelf te beseffen, al gauw tientallen tot wel honderden analytische modellen in gebruik. 

Modellen die voorspellen wat het ideale moment is voor het plegen van onderhoud van machines, modellen die een optimale prijs bepalen, modellen die voorspellen voor welk aanbod een specifieke klant gevoelig is, modellen die kredietrisico’s in kaart brengen en ga zo maar door.

Deze modellen zijn vaak afdelingsgebonden en zitten diepgeworteld in specialistische softwarepakketten. Er is niet of nauwelijks vastgelegd wie de eigenaar is, welke inputvariabelen worden gebruikt en zelfs is niet altijd duidelijk wat het businessdoel is. Laat staan dat de gemiddelde gebruiker zicht heeft op hoe actueel het model is. En toch worden dagelijks duizenden beslissingen op deze analytische modellen gebaseerd.

Organisaties die meer waarde uit hun data willen halen, zullen niet alleen de data, maar ook de voorspellende modellen zelf als belangrijke asset moeten beschouwen. Daar hebben de meeste bedrijven weinig aandacht voor. Neem alleen maar de actualiteit van modellen. De organisatie, de omgeving en de data veranderen voortdurend. Als modellen niet mee veranderen, baseert u beslissingen op verkeerde uitgangspunten. 

Wilt u voorkomen dat u vandaag beslissingen neemt die eigenlijk zijn gebaseerd op de situatie van gisteren?

Lees dan de whitepaper ‘Managing the analytical life cycle for decisions at scale’.
Deze beschrijft niet alleen de voetangels en klemmen, maar geeft ook een helder stappenplan om uw analytische modellen up-do-date te houden.

Rein Mertens, Principal Business Solutions Manager bij SAS (Rein.Mertens@sas.com)

 

Reactie toevoegen