Bijblijven in de IT: Cornelis Stuurman vertelt
Welke opleiding heb je gedaan?
In eerste instantie had ik een mbo-opleiding ICT Beheerder afgerond, waarna ik ging werken. Maar ik kwam er al snel achter dat die functie me te weinig uitdaging bood dus besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe baan en opleiding. In 2019 startte ik met de duale opleiding ‘Cyber Security & Cloud’ aan de Hogeschool Utrecht in combinatie met werken bij Solvinity. De eerste 2 jaar ging ik 2 dagen per week naar school, in het 3e en 4e jaar 1 dag. Inmiddels ben ik bezig met afstuderen. Naast mijn studie heb ik ook al een aantal certificaten voor AWS en Microsoft Azure behaald.
Waar is deze opleiding op gericht?
In de eerste 2 jaar ontwikkel je basiskennis, daarna krijg je een aantal specialisatie semesters of je kunt een minor volgen. Bij de specialisatie Public Cloud ga je aan de slag met het opbouwen van een omgeving in AWS. Ook was er een specialisatie semester over cybersecurity waar je vooral veel achtergrondinformatie krijgt en leert hoe een hacker te werk gaat.
Welke vorm heb je aangewend?
De opleiding is klassikaal, maar door corona heb ik helaas een groot gedeelte van de opleiding via meetings moeten volgen.
De opleidingsmogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe maak je een goede keuze als het gaat om opleidingen – duur- en aanbod?
Voor mij was het een bewuste keuze om een vervolgopleiding hbo te doen, ik had die uitdaging echt nodig. Ik ben naar meerdere open dagen en avonden geweest om mij te oriënteren. De keuze voor deze opleiding kwam vooral door het duale karakter waarbij school en werk meer met elkaar geïntegreerd zijn dan bij een deeltijdopleiding. En er zijn bedrijven waar je gelijk kunt starten. Ik heb ook overwogen om een voltijdopleiding te doen, maar omdat ik al 3 jaar mbo en 2 jaar werkervaring achter de rug had, vond dat ik toch een te grote stap terug.
Beschikte je al over wat voorkennis?
Ja dus, door mijn mbo-opleiding en enige werkervaring. Maar ik merkte al snel dat het tempo op het hbo een stuk hoger ligt dan bij mbo. Ook kreeg ik al vrij snel nieuwe stof te leren, ondanks mijn achtergrond.
Welke learnings heb je meegenomen?
Dat vind ik een lastige. Persoonlijk merk ik dat ik graag uitgedaagd word, maar dit hoeft niet per se vanuit een opleiding te zijn. Er zijn genoeg certificeringen die je kunt halen in de IT om jezelf mee bij te scholen. Dus ook al ben ik bijna klaar met mijn opleiding, ik ben nog lang niet uitgeleerd. Wel denk ik dat het handig is om goede afspraken te maken met je werkgever en een werkgever uitzoeken die leren ook echt belangrijk vindt. Ik heb van Solvinity veel tijd gekregen om aan mijn studie te zitten en ook veel ondersteuning gekregen als ik ergens niet uitkwam, of als er iets niet helemaal goed liep op school of tijdens een project.
Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling?
Blijf jezelf uitdagen, maar zoek wel een goede balans tussen wat je werkgever belangrijk vindt en wat je zelf leuk vindt om te doen. Je kunt wel een certificaat halen voor bijvoorbeeld de moderne werkplek, maar als je dat totaal niet interessant vindt, gaat het heel lastig worden om te leren voor dat certificaat. Ook is het goed om na te denken over je positie binnen je bedrijf. Zo ben ik zelf laatst overgestapt van een klantenteam naar het Public Cloud team. Dit was voor mij een belangrijke stap, omdat ik mij in dit team inhoudelijk veel meer kan verdiepen in waar ik toe opgeleid ben: Public Cloud.
Onlangs verscheen een artikel op AG connect dat 34% overweegt om IT te verlaten vanwege de druk om bij te blijven. Hoe ervaar jij dit?
Ik overweeg dat juist niet! Ik vind het heel leuk om nieuwe dingen te leren en onverwachte situaties tegen te komen waar ik dan weer een oplossing voor mag vinden. De IT is daar perfect voor. Ik heb ook nog een flinke lijst met certificeringen die ik wil halen, nadat ik helemaal klaar ben met mijn opleiding.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee