Het beheren van endpoint devices kan niet zonder automatisering
Hoe verder de digitale revolutie doordringt in het bedrijfsleven, des te groter wordt de complexiteit van de IT-beveiliging. Het toenemende gebruik van automatisering binnen belangrijke bedrijfsprocessen brengt een enorme schaalbaarheid met zich mee, waardoor het aantal digitale activiteiten binnen de IT-infrastructuur van een organisatie explosief toeneemt. Het spreekt voor zich dat al deze digitale gebeurtenissen bewaakt en geanalyseerd moeten worden met het oog op cyberbeveiliging.
Gezien de verscheidenheid aan cyberaanvallen, van phishing en ransomware tot nog meer geavanceerde bedreigingen, wordt de behoefte aan uitgebreide bewaking en analyse van digitale activiteiten steeds urgenter. Een geavanceerd beveiligingsplatform biedt antwoorden op maat op al deze bedreigingen en is daarom essentieel om deze uitdagingen effectief aan te pakken.
Automatisering breidt niet alleen het aantal individuele bedrijfsprocessen uit, maar leidt ook tot een toename van endpoint devices als laptops, servers en printers, maar veroorzaakt ook een flinke groei van het netwerkverkeer. Alleen een geautomatiseerd beveiligingsplatform biedt de noodzakelijke zichtbaarheid en controle over deze complexe systemen. Door real-time monitoring en geavanceerde analyses te integreren, kunnen organisaties beveiligingsrisico's proactief identificeren en beheren. Hierdoor is er minder behoefte aan handmatige monitoring en interventie en kunnen IT-medewerkers zich richten op meer strategische taken.
Het bos en de bomen
Met de snelle groei van geautomatiseerde activiteiten worden IT-medewerkers geconfronteerd met een potentieel overweldigende stroom van beveiligingswaarschuwingen en gebeurtenissen die om hun aandacht vragen. Dit is waar een efficiënt en intelligent beveiligingsplatform cruciaal is. Het moet in staat zijn om de stortvloed aan informatie te filteren, prioriteiten te stellen en geautomatiseerde reacties op herkende bedreigingen mogelijk te maken. Dit vermindert de hoeveelheid werk voor IT-medewerkers aanzienlijk en zorgt ervoor dat alleen kritieke incidenten handmatige interventie vereisen.
Automatisering en integratie gaan hand in hand
De Cyber Resilience Act van de EU vereist end-to-end beheer van elk endpoint in de IT-infrastructuur van organisaties. In een wereld waarin het aantal laptops en andere endpoint devices exponentieel toeneemt, is naleving van deze regelgeving vrijwel onmogelijk zonder een geautomatiseerde oplossing. Het verwaarlozen van best practices op het gebied van cyberdefensie kan verwoestende gevolgen hebben, zoals onherstelbare reputatieschade, kostbare operationele downtime en verlies van belangrijke gegevens. Om van de daarbij behorende kosten nog maar te zwijgen.
Een beveiligingsplatform dat gespecialiseerd is in automatisering en schaalbaarheid maakt het mogelijk om op efficiënte wijze te voldoen aan wettelijke vereisten. Het zorgt ook voor het hoogst mogelijke niveau van realtime beveiliging in de hele onderneming. Tanium’s XEM is een dergelijk platform, dat nu in staat is om steeds meer autonoom te werken.
In grote organisaties, vooral bij overheidsinstanties, is een heroriëntatie op een meer geautomatiseerde beveiligingsinfrastructuur essentieel. Het elimineren van de silo's tussen de afdelingen operations en security is een essentiële stap in het realiseren van succesvolle automatisering. Automatisering en integratie maken een holistische en efficiënte benadering van beveiliging mogelijk, waardoor het aantal routinetaken afneemt en het SOC-team tijd krijgt voor andere en misschien wel belangrijke taken.
De rol van schaduw-IT, een vaak verwaarloosd aspect in veel organisaties, kan effectief worden aangepakt via dergelijke platforms. Door onbekende of onzichtbare delen van het netwerk te identificeren en te integreren, wordt een uitgebreid overzicht en controle van het hele IT-ecosysteem bereikt.
Realtime monitoring en analyses zijn cruciaal, maar het is net zo belangrijk dat beveiligingsplatforms geavanceerde tools bieden voor het SOC-team. Deze tools moeten ontworpen zijn om paraatheid te ondersteunen en de efficiëntie en reactiesnelheid van het team te maximaliseren.
Automatisering en standaardisering op het gebied van IT-beveiliging zijn alleen effectief als ze worden ondersteund door een platform dat continu realtime gegevens van hoge kwaliteit levert. Zo'n platform biedt niet alleen de technische basis voor efficiënte cyberhygiëne, maar ondersteunt ook de strategische richting van het bedrijf op het gebied van IT-beveiliging.
Automatisering is geen optie, maar noodzaak
Het zal duidelijk zijn dat automatisering geen optie is in het moderne IT-beveiligingslandschap, maar een absolute noodzaak. Het biedt een allesomvattende oplossing voor de uitdagingen waarmee organisaties van elke omvang tegenwoordig worden geconfronteerd.
Elke dag worden nieuwe stappen in de waardeketen geautomatiseerd en opgeschaald. De digitale processen die hierdoor ontstaan, zullen de productiviteit en efficiëntie van bedrijven enorm verhogen. Deze geautomatiseerde processen veroorzaken echter ook een stortvloed aan gegevens die handmatig nauwelijks nog kan worden beheerd door een beperkt aantal IT-specialisten. De enige manier om dit enorm toegenomen aanvalsoppervlak te beveiligen tegen beveiligingsrisico's is het gebruik van een geautomatiseerd beveiligingsplatform.
Door een dergelijk platform te implementeren, kunnen bedrijven wendbaar, veilig, concurrerend en vooral zelfverzekerd zijn in een wereld die steeds meer digitaal en meer geautomatiseerd wordt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee