Hoe ziet de toekomst eruit voor softwarebedrijven & system integrators?
Ondanks dat de IT-branche erg omvangrijk is, is er relatief weinig over de inhoud van de branche bekend. Denk bijvoorbeeld aan waar de groei zich voornamelijk bevindt, waar liggen de kansen of juist de uitdagingen? Recent onderzoek, uitgevoerd door ABN AMRO, heeft de ontwikkelingen in de IT-branche in beeld gebracht.
In dit artikel zullen we vooral de rol van softwareleveranciers en system integrators binnen de IT-branche verder uitlichten. Hoe ziet de toekomst van deze bedrijven eruit en wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?
De markt van system integrators & softwarebedrijven
Ondanks dat de IT-branche snel groeit, zijn niet alle bedrijven binnen de branche even optimistisch over de toekomst. De tech- en internetbedrijven, bedrijven die hun activiteiten voornamelijk online ontplooien, zijn het meest optimistisch over de toekomst. Een ruime meerderheid (80%) van de tech bedrijven verwacht dat hun omzet de komende jaren sterk zal groeien.
Het minst positief over de toekomst zijn de system integrators en softwarebedrijven. Iets meer dan 50% van de softwarebedrijven verwacht dat hun omzet de komende jaren zal groeien. Bij de system integrators ligt dit percentage nog lager, hier verwacht slechts 40% dat de omzet zal toenemen de komende jaren.
Dit grote verschil in optimisme valt mogelijk te verklaren door het feit dat system integrators en softwarebedrijven veel langer bestaan dan bijvoorbeeld tech- en internetbedrijven. Daarnaast heeft de verschuiving naar de cloud veel invloed (gehad) op het businessmodel van veel softwarebedrijven. Ze zullen grote investeringen moeten doen om mee te kunnen gaan in deze verschuiving, terwijl jonge Tech bedrijven zonder de ballast uit het verleden hier juist van profiteren. Wat ook meespeelt is dat het businessmodel van veel softwarebedrijven moeilijk schaalbaar is, groei van het bedrijf betekent voor deze bedrijven ook een toenemende vraag naar meer personeel en dus stijgende kosten.
Ontwikkelingen binnen de markt van softwarebedrijven
Alles wordt software
De verschuiving van hardware naar software wordt de laatste jaren steeds meer zichtbaar en zal blijven doorzetten. Ook de pandemie heeft hierin bijgedragen. Het vele thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat we van hardware gebaseerde IT naar software gestuurde oplossingen zijn gegaan.
Ook zien we dat organisaties kiezen om computing, storage en networking steeds meer te automatiseren door slimme software en niet meer door de hardwarecomponenten. Organisaties zullen in de toekomst steeds meer kiezen voor nieuwe technologieën die zorgen voor flexibiliteit, inzicht en performance. Als softwarebedrijf is het belangrijk om hier goed op in te kunnen spelen.
Personeelstekort remt groei, maar niet het optimisme
Het grote personeelstekort is al langere tijd een uitdaging in de IT. De pandemie heeft er in 2020 tijdelijk voor gezorgd dat het tekort niet als groeibelemmering werd gezien. Echter was dit in 2021 weer op het oude niveau terug en is het voor veel softwarebedrijven een grote beperking. De vraag naar IT-professionals nam steeds verder toe in 2021. Volgens de IT Arbeidsmarktmonitor van detacheerder Hello Professionals werden er in 2021 39.246 IT-vacatures online gezet, tegenover 30.422 in 2020.
Uit een onderzoek uitgevoerd door ING eind 2021 blijkt dat 43% van de IT-ondernemers aangeeft dat het tekort aan personeel de groei daadwerkelijk remt. Toch blijft men optimistisch en denkt een meerderheid (56%) dat ze in 2022 het personeelsbestand wel kunnen uitbreiden, ondanks de krappe arbeidsmarkt.
Aantal overnames zet verder door in 2022
De Nederlandse software-industrie is volop in beweging. Het aantal overnames in deze branche stijgt al jaren. Gartner verwacht dat fusies en overnames waarbij softwarebedrijven betrokken zijn in 2022 de pieken van vóór de coronacrisis alweer zullen overtreffen.
Ook zette de consolidatie in de IT-branche door. Volgens het CBS kwam in de eerste negen maanden van 2021 het aantal fusies en overnames bijna een kwart hoger uit dan in dezelfde periode in 2020.
Vooral private equity-bedrijven lijken interesse te hebben om te investeren in softwareleveranciers. In 2020 waren zij goed voor bijna de helft van de overnames. Door deze private equity partijen worden softwarebedrijven in de markt met meer schaal gecreëerd. Zo worden verschillende spelers opgekocht en gefuseerd, die in een bepaalde sector elk een eigen specifieke oplossing leveren. Denk bijvoorbeeld aan een bestelportaal, klantbeheer en personeelsbeheer. Dit moet uiteindelijk een platform opleveren dat met de grote leveranciers in een markt kan concurreren.
Breng je IT-dienstverlening naar een hoger niveau
Het is duidelijk dat alle ontwikkelingen in de markt van grote invloed zijn voor softwarebedrijven. Wendbaar zijn en inspelen op nieuwe kansen is voor veel traditionele softwarebedrijven en system integrators een uitdaging.
Heeft jouw organisatie moeite met de adoptie van nieuwe technieken zoals cloud computing en zet de concurrent hier wel op in, dan lopen zij jou daarmee voorbij. Anderzijds kan het ook voorkomen dat door diverse fusies nieuwe concurrenten ontstaan.
De markt is constant in beweging, schaalbaarheid en wendbaarheid is hierin cruciaal als softwarebedrijf. Hoe zorg je er dan voor dat ondanks een groot deel van de markt geen groei verwacht, dat jij juist wel kan groeien? Klinkt haast onmogelijk, toch zijn er diverse Nederlandse softwarebedrijven die het doen.
Realiseer een strategische voorsprong met low-code
Het kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt is van levensbelang in dit digitale tijdperk. Software moet hierin geen belemmering maar juist een drijfveer zijn voor procesverbetering en innovatie.
Low-Code helpt je als bedrijf om wendbaarder en schaalbaar te zijn en te blijven. Met low-code is het mogelijk om op een grafische wijze software te definiëren in plaats van miljoenen regels code te programmeren. Hierdoor wordt het mogelijk om beheersbaar en razendsnel applicaties te realiseren die precies aansluiten op de werkwijze van jouw bedrijf.
"Mijn applicatie is te complex voor low-code"
Het Thinkwise Low-Code Platform is speciaal ontworpen voor de realisatie van grote en complexe applicaties. Waar andere low-code platformen worden ingezet om apps en oplossingen te ontwikkelen die aanvullend zijn op een ERP-systeem, is het Thinkwise Platform in staat om kernsystemen volledig te vervangen.
Bekijk bijvoorbeeld eens hoe andere Nederlandse softwarebedrijven ervoor zorgen dat ze wendbaar en schaalbaar zijn en blijven:
“Thinkwise geeft ons de middelen om de meest perfecte ERP-software te maken. [..] We kunnen nu vele malen sneller ontwikkelen, tegen aanzienlijk lagere kosten dan voorheen. Dat geeft zowel Acto als onze klanten een concurrentievoordeel.”
Directeur, Acto Informatisering - Willem Verhoef
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee