Overslaan en naar de inhoud gaan

Anonimiteit bij Big-Data-analyse een illusie

Een team wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge wist een bank zo ver te krijgen dat ze aan de slag mochten met gegevens van creditcardtransacties. De niet bij name genoemde bank verstrekte de wetenschappers een log met 3 maanden transactiegegevens van 1,1 miljoen klanten in 10.000 winkels, restaurants etc. Creditcardnummer en adresgegevens van de creditcardhouder waren verwijderd, namen waren vervangen door een verder nietszeggende code.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het privacyrisico in dit soort gegevens schuilt in het feit dat het aankooppatroon van individuen uniek is. Je hebt maar heel weinig gegevens nodig van een persoon nodig om hem te koppelen aan de geanonimiseerde gegevens in de databank. Kennis van de plaats waar een persoon zich bevond op vier tijdstippen die overeenkomen met de gegevens in het databasestuwmeer, volstaat in 90 procent van de gevallen om de creditcardhouder in die database te identificeren. Als je daarenboven ook nog weet hoeveel er bij gelegenheid is gespendeerd, kun je nagenoeg iedereen in de database identificeren met slechts drie stukjes informatie. Je kunt de analyse wel moeilijker maken door in het datastuwmeer aankopen te aggregeren per dag of per week. Maar daarmee werd het niet onmogelijk om de personen te identificeren; het vroeg alleen wat meer externe informatie.

Voorzichtigheid geboden

De wetenschappers zijn wetenschapper genoeg om niet te pleiten voor een verbod op Big-Data-analyse. Maar het onderzoek laat wel zien dat je uiterst omzichtig om moet gaan met Big Data, zegt onderzoeksleider Yves-Alexandre de Montjoye. Waar er persoonlijk gevoelige informatie bij betrokken is is het openlijk delen van ruwe sets gegevens niet de weg naar de toekomst. Dergelijke gegevenssets zouden alleen voor analyse vrijgegeven moeten worden als toegang tot individuele records en de correlatieanalyse met externe gegevens geblokkeerd worden, meent hij.

De Montjoye en zijn team hebben hun bevindingen gepubliceerd in Science.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in