Big data helpt criminelen vangen
De verwerkingskracht die met Big Data-analyses tegenwoordig mogelijk is, maakt het uitvoeren van dergelijk onderzoek steeds makkelijker. Bij een van de onderzoeken werd een analyse gemaakt van grote hoeveelheden verslagen van interviews die agenten van de Los Angeles Police Department hielden. De agenten maken een verslag wanneer zij bekende of verdachte leden van een bende op straat aanspreken. In die verslagen worden ook de namen genoteerd van mensen die in het gezelschap waren van degene die is geïnterviewd. Zo werden de interactiegegevens van 748 mensen van de bende en hun sociale contacten in kaart gebracht. De technieken kunnen ingezet worden in gebieden met een hoog risico, zoals bijvoorbeeld om in de grensgebieden van Afghanistan de relaties tussen families, stammen en religieuze contacten in kaart te brengen en hun relatie tot gewelddadige acties.
Drugsbezit vaker aanleiding voor geweld dan drugshandel
In een ander onderzoek werd informatie uit de politiedatabase in Boston over incidentjes, drugsgerelateerde overvallen, gecombineerd met de beschikbaarheid van alcohol en drugs en demografische gegevens als werkeloosheid, opleidingsniveau en andere kenmerken in kleine gemeenschappen. Dat leverde gedetailleerde kaarten op, tot op het niveau van huizenblokken en kruispunten, waar de kans op ongeregeldheden het grootst is. Uit het onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van alcoholdistributiepunten alleen niet voldoende is om de kans op geweld te verklaren.
Het patroon is veel ingewikkelder. Zo blijkt uit de analyse bijvoorbeeld dat geweld veel vaker voorkomt op plekken waar veel mensen drugs bij zich hebben dat op plekken waar drug worden verhandeld, en dat aspecten van de aangrenzende wijken en activiteiten die daar plaatsvinden een belangrijk effect hebben op kans dat daadwerkelijk geweldsincidenten optreden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee