Bijna de helft van de bedrijven wil investeren in ICT
Dat blijkt uit De Nederlandse Investeringsmonitor die de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) liet uitvoeren door onderzoeksbureau GfK.
Zo’n 80 procent van de bijna 2300 ondervraagde bedrijven geeft aan bereid te zijn geld vrij te maken voor investeringen in de eigen onderneming. Het gaat hierbij voornamelijk om bedrijven met een omzet boven de 5 miljoen. Daarbij geldt dat hoe groter het bedrijf, des te vaker het bereid is te investeren in bedrijfsmiddelen.
Leasing en crowdfunding in de lift
Uit de rondvraag komt verder nog naar voren dat zowel leasing als crowdfunding op meer belangstelling mag rekenen van ondernemers. Toch is het aantal bedrijven dat investeringen uit de eigen middelen financiert enorm: maar liefst 83 procent geeft aan investeringen te betalen met 'eigen geld'. Zo'n 12 procent lijkt de komende jaren toch liever te gaan leasen. “Leasen is in opmars omdat bedrijven dan geen zorgen hebben over het onderhoud en de verzekering van het product”, zegt voorzitter Stephan van Beek van NVL. “Ook het feit dat er bij leasing het volledige bedrag gefinancierd wordt en niet slechts een deel, speelt bij de keuze een belangrijke rol. ”Verder verwachten bedrijven de komende drie jaar bedrijfsmiddelen te financieren door middel van crowdfunding. Dit percentage stijgt van 3 naar 9 procent.
Lagere omzet, minder investeringsbereidheid
Het onderzoek laat echter zien dat bedrijven die in 2015 een lagere omzet dan 5 miljoen hebben gedraaid, minder vaak bereid zijn om de komende jaren te investeren. Dat blijkt uit de index die tussen 2014 en 2015 een daling aangeeft van 3 punten (van 103 naar 100). Bedrijven die minimaal 5 miljoen aan omzet draaiden, gingen juist 7 punten omhoog (99 in 2014 naar 106 in het afgelopen jaar). “De investeringsbereidheid van het grotere middenbedrijf is stijgend”, aldus Van Beek. “Je kunt hieruit concluderen dat de komende jaren de economie voornamelijk wordt gestimuleerd door grote middenbedrijven.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee