Overslaan en naar de inhoud gaan

Datamanagement: 'maak van data een kerncompetentie'

Het Datakwadrantenmodel van Ronald Damhof beschrijft waar data zich binnen een organisatie kunnen bevinden, variërend van gestandaardiseerd en geordend tot chaotisch. En het model beschrijft hoe die data gebruikt worden - bijvoorbeeld voor ontwikkeldoeleinden of voor interpretatie en context.
hooiberg
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

Wouter van Aerle is informatie-architect en managing partner van de DeltiQ Group. Tijdens een seminar van SAS over datamanagement ging hij verder in op het door Ronald Damhof geschetste Datakwadrant:"Het zorgt voor bewustwording en geeft inzicht in vragen als hoe er met data gewerkt wordt, hoe ermee wordt omgegaan en waar ze mee bezig zijn."

Er is wel een andere manier van denken over data nodig voor het kwadrantenmodel. Zo is het nieuw dat datascientists zelf over de data uit kwadrant 1 (ordelijke gestandaardiseerde data) beschikken om nieuwe dingen te ontwikkelen. Dat was voorheen niet denkbaar, aldus Van Aerle.

Er zijn al diverse organisaties die - al dan niet bewust - werken volgens het Datakwadrantenmodel. Van Aerle geeft als voorbeeld een zaak bij de Nationale Politie die de foto's van de zedenzaak bij het Hofnarretje heeft moeten analyseren. "Dat is typisch iets dat in kwadrant 3 plaatsvindt. In kwadrant 4 wordt vervolgens de hele verzameling ongeordende foto's geanalyseerd en daar worden bepaalde zaken uitgehaald die bruikbaar zijn in de rechtszaak tegen de verdachte." In navolging hiervan is de politie bezig om een type analyse te ontwikkelingen waarmee dit gestandaardiseerd kan gebeuren.

Overdraagbaar

Volgens Van Aerle komt het nog te vaak voor dat de werking van een applicatie alleen bekend is bij de ontwikkelaar zelf. “Elke organisatie heeft wel systemen die de naam van de ontwikkelaar dragen en die operationeel gebruikt worden. Daarin schuilt een risico.” Hij adviseert daarom om dataprojecten expliciet en transparant te maken. "Dat maakt het verplaatsen van projecten van kwadrant 3 naar kwadrant 2 of 1 veel gemakkelijker." Met andere woorden: zorg dat data en projecten overdraagbaar en te reproduceren zijn zodat ze bedrijfsbreed ingezet kunnen worden.

De vraag die Van Aerle zich daarbij stelt is: "Hoe zorgen we ervoor dat het niet bij eenmalige projecten blijft, maar echt waardevolle dingen om een organisatie echt te laten groeien." Dat kan alleen door de kennis van meerdere individuen bij elkaar te brengen. Die kennisintegratie maakt het zo moeilijk om zo'n model van kwadrant 3 of 4 naar kwadrant 1 of 2 te brengen, aldus van Aerle. Daarom raadt hij aan om het verplaatsen van projecten naar kwadrant 1 of 2 op te delen in fasen. "Je kunt niet in een keer een heel project naar boven brengen."

Volgens Van Aerle bepaalt de mate waarin je datamanagement echt als kerncompetentie inricht uiteindelijk of je ook echt succesvol met die data kunt zijn.

Gratis editie Future Bright

Meer over datamanagement en het datakwadrantenmodel vindt u in de gratis e-versie van ‘Future Bright – A Data Driven Reality’. Deze uitgave is volledig gewijd aan datamanagement en is samengesteld door SAS en AutomatiseringGids. Gerenommeerde experts op het gebied van datamanagement delen hun visie en kennis met u. Aan de hand van interviews met bedrijven waaronder Rijkswaterstaat, Gelre Ziekenhuizen, Securex, OLVG en DSM en experts als Jill Dyché en Ronald Damhof komt in Future Bright aan de orde welke stappen u kunt zetten om datamanagement een centrale rol toe te kennen in uw organisatie. De nieuwste uitgave uit de Future Bright serie is nu gratis te downloaden via deze link.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in