Depressies voorspellen met data
Vergrijzing
Zuid-Limburg is een krimpregio met sterke vergrijzing. Niet zo gek dus dat de druk op de zorgbudgetten in het gebied stijgt. In de gemeente Kerkrade legt het sociale domein een steeds groter beslag op het gemeentelijke budget. Dat dreigt ten koste te gaan van andere belangrijke basisvoorzieningen in de stad. Om te voorkomen dat de zorg te veel van het totaalbudget zou opslokken, werd gezocht naar een manier om het zorggeld efficiënter te besteden.
Voorspellen
Samen met Deloitte Consulting zette de gemeente Kerkrade het programma ‘Samen leven’ op. Centraal daarin staat de Digitale Wijkkaart, een datamodel op basis van empirische gegevens en analyses dat de vraag naar zorg en de aanbieders in beeld brengt, gecombineerd met diverse data over de leefbaarheid in de wijk. Met de Digitale Wijkkaart kunnen ambtenaren dankzij visualisaties in een oogopslag zien welke zorgvraag er per wijk is, welke voorzieningen er al zijn en hoe de ontwikkeling door de jaren heen eruit ziet. De data zijn afkomstig van de gemeente zelf, maar kunnen worden aangevuld met externe bronnen zoals die van het CBS. Doel is om de zorgvraag van burgers te voorspellen.
Centrale punten
Wethouder maatschappelijke ondersteuning en volksgezondheid Leo Jongen: ‘Neem scootmobiels. Wanneer er straks te weinig budget is om die nog per inwoner te kunnen verstrekken, moeten we centrale punten oprichten waar de doelgroep ze gezamenlijk kan gebruiken. Aan de hand van de data zie je in welke buurten de klanten precies zitten en hoe deze populatie zich gaat ontwikkelen. Op basis daarvan kun je die vertrekpunten beter aanwijzen.’
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 1, 13 januari 2017
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee