Flashgeheugen wordt alternatief voor in-memory computing
Dat prestatieprobleem wisten ze op te lossen door toepassing van Field Programmable Gate Arrays die een deel van de verwerking van de computer naar het opslagsysteem verplaatsen en de flashgeheugen in ene netwerk groeperen. Ieder flashgeheugen krijgt een eigen FPGA die gekoppeld is aan de twee 'naburige' FPGA's. Op basis van dit principe bouwden de onderzoekers een netwerk van 20 servers met ieder een FPGA met twee flash-geheugens van 500 gigabyte erachter.
Merkbaar efficiënter
De BlueDBM-appliance, zoals dit opslagsysteem gedoopt is, blijkt bij grote datasets merkbaar efficiënter te werken dan constructies waarbij servers de gegevens voor de verwerking in het computergeheugen houden. En de prijs maakt dan het verschil: om een dataset van 10 terabyte in computergeheugen te kunnen verwerken, zou je voor 400.000 dollar aan servers moeten aanschaffen. 10 computers met 10 terabyte aan flash-opslag, de FPGA-versneller en natuurlijk wat minder RAM zou je voor 40.000 dollar kunnen aanschaffen, verklaarde MIT-professor Arvind Mithal tegenover Computerworld.
Arvind Mithal benadrukte dat BlueDBM niet bedoeld is ter vervanging van RAM. Maar BlueDBM lijkt wel te onderstrepen dat in-memoryverwerking van data niet het enige, en zeker niet het goedkoopste antwoord is op de behoefte aan hogere prestaties bij dataverwerking.
De onderzoekers hebben hun werk en hun bevindingen vastgelegd in de publicatie BlueDBM: An Appliance for Big Data Analytics.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee