'Laat die universitaire opleiding tot data scientist maar zitten'
'De meest geavanceerde wiskunde die ik de afgelopen week heb toegepast, paste ik toe in enkele diepgaande analyses en significantietests. Maar het merendeel van de tijd schreef ik SQL-queries om data te verzamelen, voerde daar basis-wiskunde op toe om verschillen en percentielen te berekenen, maakte ik grafische voorstellingen van de resultaten, en schreef ik daar toelichtingen of aanbevelingen bij', constateert Lorang. 'Ik heb geen algoritmes gecodeerd, aanbevelings-engines gebouwd, machineleersystemen toegepast of een neuraal netwerk gebouwd.'
Behoeftes van bedrijven veel simpeler
De reden daarvoor is simpel, zegt Lorang. Basecamp heeft op dit moment helemaal geen behoefte aan dergelijke geavanceerde technieken. En dat geldt volgens hem voor het overgrote merendeel van de bedrijven. Wat bedrijven wel nodig hebben is accurate en bruikbare informatie waarop ze beslissingen kunnen baseren over de inzet van tijd en geld. De subset van problemen waar bedrijven machineleertechnieken zinvol kunnen toepassen, is erg klein. De meeste hebben alleen goede gegevens nodig, en begrip van wat die betekenen.
Lorang adviseert mensen die in deze discipline carrière willen maken om vooral geen tijd te steken in het behalen van een universitaire graad in data science. Zijn advies: bekwaam je in de basisprincipes van wiskunde, school je in het schrijven van SQL-queries en zorg dat je begrijpt hoe een bedrijf werkt en waar zijn succes van afhangt. In plaats van je weekenden te spenderen aan een datamining-wedstrijd, kun je beter in een klein bedrijf gaan werken, met klanten praten en nadenken over de vraag welke factoren van belang zijn voor het succes van zo'n bedrijf en welke bijdrage jij daaraan kunt leveren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee