MKB gooit 24 miljard over de balk
Wat als...
In het onderzoek is gevraagd wat er met de ICT-investeringen van de onderneming zou gebeuren indien het budget geen enkele beperking zou kennen. Het blijkt dat een kwart van de bedrijven aangeeft dat het IT-budget fors zou stijgen. De topgroep van 4% meldt een zeer sterke stijging en 21% ziet een ruime stijging. De genoemde ruime tot zeer sterke stijging van het budget zou naar schatting een gemiddelde efficiency verbetering van 31% voor deze bedrijven betekenen.
Zorgelijk
De bedrijven spreken ook van achterstallig onderhoud en dat vinden de onderzoekers zorgelijk, aangezien dit ook beveiligingsrisico's voor die bedrijven kan betekenen. Het inlopen van dat onderhoud is een van de redenen voor de stijging van de budgetten. Het plaatje ziet er nu zo uit:
- 39% zegt dat het budget nu te laag is
- 32% vindt dat de kansen en mogelijkheden van IT beter zouden worden benut
- 13% denkt dat innovaties beter en sneller zouden kunnen worden doorgevoerd
- 13% noemt het inlopen van achterstallig onderhoud
- 6% mikt op een specifieke investering
Berekend is dat bij bedrijven waarbij de budgetten in ruime tot zeer ruime mate stijgen er een geschat besparingspotentieel is van 15 miljard euro. Bij bedrijven waarbij de budgetten gematigd stijgen is er een besparingspotentieel van 9 miljard. Met een voorzichtige extrapolatie van de bevindingen binnen het MKB naar het totale Nederlandse bedrijfsleven is er voor heel Nederland zelfs een besparingspotentieel van 65 miljard.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee