Teradata maakt 'intelligent geheugen'
Keuzeproblemen
Het bedrijf borduurt voort op het aloude principe van het cache-geheugen, de buffer tussen het werkgeheugen en de relatief langzame diskdrives. Als het algoritme voor het vullen van die cache slim genoeg is, zijn de gegevens die van disk moeten komen al meteen in de cache beschikbaar. Bij Intelligent Memory past Teradata een vergelijkbaar mechanisme toe. Vooraf wordt voorspeld welke gegevens nodig zullen zijn bij het bevragen van de database. Die stukken van het bestand worden in het geheugen gezet. Andere gegevens blijven gewoon op schijf staan.
Kostenplaatje
Geheugenchips spuien hun informatie gemiddeld 3000 keer zo snel als een harde schijf dat kan. Bovendien wordt de prijs van geheugens met de dag lager. Alleen, de geheugens zijn nog steeds 80 keer zo duur als harde schijven. En niet iedere gebruiker is bereid om die factor 80 neer te tellen voor de aanschaf van geheugenbanken. Teradata meent de oplossing te hebben gevonden in een compromis: de delen van een bestand de het vaakst worden geraadpleegd worden in een geheugenbank gezet.
Dit is een dynamische aanpak, zodra bepaalde gegevens een tijdlang niet meer opgevraagd worden, verhuizen ze weer naar de harde schijf. De vrijgekomen plaats in het geheugen wordt daarna weer ingenomen door nieuwe gegevens. Dit alles op basis van een algoritme dat werkt op basis van het zoekgedrag van de gebruikers van de database.
Geen aanpassingen nodig
Het verplaatsen van de gegevens tussen harde schijf en geheugen gebeurt transparant, de rest van het systeem hoeft zich er niet om te bekommeren. "Er hoeft dus niets te worden veranderd aan de database, de SQL-modules die ermee werken en dergelijke. Die programmatuur kan gewoon zo blijven als hij is", stelt Teradata.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee