UvA onderzocht zelflerende zoekmachine
Vergelijken
Het vergelijken van algoritmen gebeurt onder andere via interleaving, een methode waarbij de zoekmachine het klikgedrag van gebruikers analyseert om te leren welk algoritme de beste resultaten oplevert. De resultaten van twee zoekalgoritmen (A en B) worden met elkaar gemixt, en vervolgens word gekeken op welke pagina's gebruikers klikken. Is de geklikte pagina gevonden door zoekalgoritme A? Dan leert de zoekmachine dat A in dit geval beter is dan B.
Heel veel tegelijk
Door dit op grote schaal (met miljoenen gebruikers) te doen leert de zoekmachine automatisch welk algoritme het beste is. Een beperking bij dit zogenaamde interleaving is dat er telkens maar twee algoritmen tegelijkertijd met elkaar vergeleken kunnen worden. De nu aan de UvA ontwikkelde methode is in staat meerdere algoritmen tegelijkertijd met elkaar te vergelijken, om zo veel sneller te leren welk algoritme te prefereren is.
Europese subsidie
Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen het LiMoSINe Project (EU/FP7), met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De onderzoekers presenteren de resultaten ervan komende week op het belangrijke internationale congres 'Conference on Information and Knowledge Management' in Shanghai.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee