Wil je een lening? Laad dan je mobieltje niet te vaak op!
De methode om kredietwaardigheid af te leiden uit telefoongebruik wordt al toegepast in Kenia en Tanzania. Uit analyse van de gegevens van 150.000 personen wier kredietwaardigheid op deze wijze is gemeten, blijkt dat mensen die vooral 's avonds bellen - als de tarieven daar laag zijn - hun lening trouw aflossen. Ook mensen die meer sms'jes ontvangen dan versturen, mensen die online gokspelletjes doen en mensen die veel reizen, lossen trouwer af.
Risicofactoren voor leningverschaffer
Er zijn ook risicofactoren voor de leningverschaffers. Zoals meer sms'jes versturen dan ontvangen en niet letten op de daluren bij het bellen. Opmerkelijk genoeg is ook het aantal keren dat het mobieltje opgeladen wordt, een risicofactor. Waarschijnlijk is dat een goede indicatie van de leeftijd van het toestel.
De gegevens zijn afkomstig van bedrijven die leningen via een mobiele app verstrekken. Dat is ook de reden dat ze over al deze gegevens kunnen beschikken: wie een leningaanvraag doet, moet accepteren dat gegevens over zijn telefoongebruik worden verzameld.
Privacy in het geding
In westerse landen kunnen kredietverschaffers in principe niet over die gegevens beschikken. Maar de telefoniegegevens verschaffen - zeker bij risicogroepen - wel een preciezer beeld van de kredietwaardigheid dan andere methoden waarop leningverstrekkers vertrouwen. Vandaar dat er wel interesse is voor dit soort methoden, stellen de analisten tegenover Computerworld. Dat zal volgens hen de druk op privacy zoals we die nu begrijpen alleen maar verhogen, waarbij het pad geëffend zal worden door mensen die geen andere mogelijkheid zien om aan een broodnodige lening te komen.
Overigens roept het blad nog maar eens in herinnering dat er ook verschillende partijen gegevens verzamelen over gebruik van sociale media.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee