De (on)zekerheden van het leven
Het is een bekend gezegde: “Er zijn maar twee dingen zeker in het leven: we gaan allemaal dood en iedereen betaalt belasting.” Voor velen lijken er echter nog twee zekerheden te zijn: IT’ers hebben altijd baangarantie en een enorm hoog salaris.
Kijkend naar de huidige stand van zaken, klopt dat voor de meesten wel. Nog geen 1% van alle IT’ers in Nederland zit in de WW. Volgens ons jaarlijkse salarisonderzoek krijgen de meeste IT’ers bovendien maandelijks of zelfs wekelijks een nieuwe baan aangeboden. En met een gemiddeld bruto jaarsalaris tussen de 44.400 en 118.100 euro – afhankelijk van wat je precies in de IT doet – kunnen we zeker niet van een karige beloning spreken.
Toch zijn deze twee zaken minder een gegeven dan je zou denken. De meeste IT’ers hebben werk, maar omscholers, mbo’ers en 50-plussers in de IT komen nog steeds moeilijker aan het werk. En zelfs de IT’ers met een baan maken zich tegenwoordig drukker om geld, zo blijkt uit ons jaarlijkse salarisonderzoek. Jarenlang vonden IT’ers sfeer, ontwikkelmogelijkheden en collegialiteit het belangrijkste in hun werk. Maar de inflatie en torenhoge huisprijzen raken ook deze groep, waardoor prioriteiten verschuiven. Salaris wordt nu door velen veel belangrijker gevonden. Zelfs de dik belegde boterham van de IT’er lijkt dus niet altijd meer voldoende om je niet druk hoeven te maken om geld.
Tegelijkertijd zitten we middenin de volgende grote technologische golf: die van generatieve AI. En ja, ook die heeft impact op het werk van IT’ers zelf. Banen worden nog niet direct weg geautomatiseerd, maar AI neemt wel een steeds belangrijkere en grotere rol in bij het werk. Fijn, want met de schreeuwende personeelstekorten is alle hulp welkom. Maar welke effecten AI in de toekomst gaat hebben op techwerk, dat blijft koffiedik kijken.
IT is altijd in beweging. Van kwantum computing tot generatieve AI, er duiken constant nieuwe dingen op. Iets wat we ook dit jaar weer op AG TechFest vieren. Want hoewel dergelijke nieuwe ontwikkelingen voor onzekerheden zorgen, maken ze velen ook enthousiast. Gelukkig maar. Want ook al is weinig in het leven zeker, dat tech zich constant blijft ontwikkelen, staat vast.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee