Overslaan en naar de inhoud gaan

Insourcen IT’ers geeft ruimte op arbeidsmarkt

Als ICT-dienstverleners op een krappe arbeidsmarkt professionals rondpompen, is dat volgens Michel de Meijer, CEO van Getronics PinkRoccade, geen ‘zinvolle bezigheid’. De Meijer zoekt de ruimte op ICT-arbeidsmarkt liever in outsourcingscontracten. Dat is voor Getronics PinkRoccade naast de reguliere werving, dè manier om nieuwe mensen binnen te halen.
De Meijer: “Wij zoeken medewerkers, onze klanten hebben ze.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Voor de organisaties die ICT niet tot hun primaire aktiviteiten rekenen, is het uitbesteden van ICT-werkzaamheden een uitkomst. Niet alleen goed voor de bedrijfsvoering van de opdrachtgever, voor de medewerker zit de winst in de uitoefening van zijn professie.”

Meer carrière
Medewerkers krijgen bij een dienstverlener meer mogelijkheden om carriére te maken, zich te verbreden of te verdiepen, is de redenering. “Wij krijgen medewerkers die het klappen van de zweep bij de klant kennen. Daar hebben we ze voor nodig. Daarna zijn ze breder inzetbaar.”
Nog niet heel lang geleden waren medewerkers die werkzaamheden naar dienstverleners volgden, een beetje de sluitpost van zo’n deal. In de begindagen van ICT-outsourcing naar externe dienstenverleners gebeurde het niet zelden dat de verplicht meegekomen medewerkers zich bij de dienstverlener niet staande wisten te houden en hun baan verloren. Sindsdien is er veel veranderd. Maar onlangs maakte het conflict tussen Capgemini en Atos Origin over een twaalftal medewerkers betrokken bij een tweede generatie outsourcingcontract duidelijk dat de positie van medewerkers die bij het uitbesteden van werk van werkgever veranderen, niet onomstreden is.
Voor Getronics PinkRoccade is het binnenhalen van medewerkers via outsourcingcontracten een tweede natuur aan het worden. Getronics PinkRoccade wist in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 1000 nieuwe medewerkers aan zich te binden. Van deze mensen kwamen 250 binnen via een outsourcingscontract. De rest kwam aan via wervingscampagnes en ‘open huizen’.
Getronics PinkRoccade heeft volgens vice president human resources, Jacoline van Blokland-Van Gooswilligen, inmiddels veel ervaring met het binnenhalen van nieuwe medewerkers via outsourcingscontracten. “Het is belangrijk dat het op een goede manier gebeurt. Dat betekent dat er zo vroeg mogelijk duidelijkheid komt voor de medewerkers die het aangaat. Op vragen als ‘waar kom ik te werken?’, ‘wat wordt mijn baan?’ en ‘wat ga ik precies doen?’, moeten zo snel mogelijk een antwoord komen. Het is immers niet hun eigen keuze om voor een ICT-dienstverlener te werken. Maar professioneel gezien biedt het kansen voor de medewerkers die afkomstig zijn van meer traditionele bedrijven.”
Om de overgang van de nieuwe medewerkers naar Getronics PinkRoccade zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt er voor elke groep een tijdelijke transitiemanager aangesteld. Van Blokland: “Hij of zij is het aanspreekpunt, de medewerkers kunnen met vragen en verzoeken bij de transitiemanager terecht. Daar hebben we goede ervaringen mee. In een groep nieuwe medewerkers die van een klant komen zitten naast de snelle koplopers, ook vaak mensen die meer aandacht nodig hebben. We hebben geleerd daar op de juiste manier aandacht aan te geven.”
De Meijer: “De medewerkers die meekomen met een outsourcingscontract zijn voor ons cruciaal. Dus wij zijn bezig de outsourcingsmarkt en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar te brengen.


Eén CAO
Onlangs kreeg GetronicsPinkRoccade één nieuwe CAO die vanaf 1 januari 2006 voor twee jaar geldig is. Eén set arbeidsvoorwaarden, bedrijfsregelingen en een nieuw functiehuis voor het hele bedrijf. De nieuwe CAO geeft volgens vice president human resources Van Blokland-Gooswilligen transparantie over de arbeidsvoorwaarden én rust. “Zo hadden we bijvoorbeeld twintig overwerkregelingen, nu hebben we er één. De klus was niet eenvoudig en heeft veel tijd gekost. Zonder de constructieve bijdrage van de vakbonden was het niet zo gelukt.”
De nieuwe CAO is nadrukkelijk geen bezuinigingsoperatie, zegt Van Blokland. “We hebben geprobeerd het kostenneutraal te doen, maar dat is niet gelukt. Door wat extra dingen is het iets duurder van geworden, maar het is een gebalanceerd verhaal.”
De harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden van Getronics PinkRoccade is te beschouwen als de slotfase van het integratieproces binnen het fusiebedrijf. Volgens De Meijer heeft de integratie een logisch en compleet portfolio opgeleverd. “Ons doel is de productiviteit van de medewerkers van de klant te verbeteren. Maar dat geldt ook voor onszelf, we moeten ook zelf innoveren. De snelheid van verandering is afhankelijk van het tempo van verandering dat onze mensen aankunnen. Technologie is daarbij het probleem niet, dat is relatief eenvoudig te veranderen. Maar mensen hebben een eigen tempo en daar moet je gevoelig voor zijn.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in