Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-silo’s in digitale ecosystemen

Stel je een wereld voor waarin kunstmatige intelligentie (AI) niet alleen onze dagelijkse taken automatiseert, maar ook beleidsmedewerkers sneller en betrouwbaarder ministers kan laten informeren, complexe medische diagnoses stelt en zelfs juridische adviezen geeft. Dit is nu al de realiteit van generatieve AI.

AI is onze wereld drastisch aan het veranderen, ook op geopolitiek vlak. Het kan immers processen versneld en zelf disruptief digitaliseren, kosten verlagen en de efficiëntie verhogen. Een is het gebruik van AI door de Nederlandse Spoorwegen (NS) om de dienstregeling te optimaliseren en vertragingen te minimaliseren[1].

De voorbeelden van toepassingen van verschillende soorten AI door organisaties zijn legio. Echter, deze ontwikkeling leidt tot een nieuwe uitdaging. Want tegelijkertijd groeit in elke sector de behoefte en noodzaak van data delen en interoperabiliteit. Denk aan het datadelen in de bouwsector om de bouwopgaven te lijf te gaan. Of de energietransitie die het nodig heeft dat publiek en privaat meer data gedeeld worden. Of de zorgsector, waar datadelen voor betere en duurzamere zorg moet gaan zorgen.

Veel organisaties ontwikkelen eigen AI, wat leidt tot een gefragmenteerd landschap van silo's. Dit kan de samenwerking binnen digitale ecosystemen belemmeren. Het voordeel van digitale ecosystemen, wat complexe netwerken van onderling verbonden digitale platforms, technologieën en diensten zijn, is dat ze samenwerken om een naadloze ervaring voor gebruikers te creëren[2].

Het probleem met de huidige benadering van AI-ontwikkeling door veel organisaties is dat het vaak geïsoleerd gebeurt. Ze bouwen hun eigen AI-oplossingen zonder rekening te houden met interoperabiliteit en samenwerking. Dit leidt tot situaties waarin systemen niet met elkaar communiceren. In plaats van een geïntegreerd ecosysteem, creëren we een lappendeken van afzonderlijke systemen.

Om echt te profiteren van de voordelen van AI, is het van belang om een meer collaboratieve benadering te omarmen. Dit betekent het ontwikkelen van open standaarden en protocollen die interoperabiliteit mogelijk maken. Het betekent ook het delen van data en technologieën tussen organisaties om synergiën te creëren en innovatie te versnellen - open AI dus.

Terwijl AI enorme mogelijkheden biedt, moeten we waakzaam zijn voor de valkuilen van gefragmenteerde ontwikkeling. Alleen door samenwerking en openheid kunnen we de volledige potentie van AI binnen digitale ecosystemen benutten en een toekomst creëren waarin technologie daadwerkelijk maatschappelijke uitdagingen te lijf kan gaan.

[1] NS en AI | Over NS | NS

[2] https://www.agconnect.nl/business/datamanagement/samenwerken-als-een-ecosysteem

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in