Facebook maakt robotontwikkelings-platform opensource
Droidlet is een platform om softwarefuncties voor uiteenlopende typen robots te ontwikkelen. Het platform gebruikt artificial intelligence (AI) om robots basistaken uit te laten voeren en machinelearning-algoritmen om de robots slimmer te maken.
Dat laatste is lastig, met name omdat robots geen context snappen en daarom al snel de mist in gaan als ze een situatie niet kennen of er iets verandert.
Droidlet moet slimmer worden
Facebook weet dat ook en maakt mede daarom Droidlet open source. In een blogpost schrijft het bedrijf dat opensourcing ervoor zorgt dat meer onderzoekers kunnen experimenteren met Droidlet. Droidlet bestaat uit een set onderdelen waar onderzoekers acties mee uit kunnen voeren in gesimuleerde softwareomgevingen en de echte wereld. In dat geval kunnen Droidlet-onderdelen ingeladen worden op echte robots. Meer experimenten moeten de bestaande onderdelen van Droidlet verbeteren en nieuwe onderdelen toevoegen. Dat moet weer moet leiden tot nieuwe mogelijkheden voor robots, schrijft onder andere Venturebeat op basis van de Facebook-blog.
Takenpakket
De onderdelen van Droidlet omvatten onder meer een centraal geheugen om informatie op te slaan, een controller die bepaalt welke taak de robot op welk moment uitvoert en modules die informatie uit de echte wereld verwerken. Onderzoekers kunnen ook losse taken opslaan op modules, taken koppelen en de volgorde veranderen. Zo kan een stappenplan gemaakt worden om een echte robot bijvoorbeeld te laten lopen door een kamer en een voorwerp af te leveren bij de derde groene stoel van rechts. Het Droidlet-systeem ondersteunt naast geprogrammeerde taken ook stembediening.
Meer over robots
Droidlet gebruikt naast modules ook dashboards waarop de prestaties en fouten van de robot zichtbaar zijn. Facebook geeft aan dat zowel de modules als de dashboards - via opensourcing - nu ook buiten het Droidlet-ecosysteem te gebruiken zijn.
Facebook is één van de bedrijven die hard werkt aan slimmere robottoepassingen. In Nederland gebruikt onder andere de Rabobank robots voor klantcontact. AG Connect publiceerde laatst een achtergrondartikel over de nu al zinvolle taak van robots.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee