Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM stort zich na Watson opnieuw op AI met nieuwe supercomputer

IBM kondigt aan een clouddienst te ontwikkelen die geoptimaliseerd is voor het verwerken van heel grote AI-taken. De infrastructuur is al sinds mei vorig jaar operationeel, maar is voorlopig nog alleen beschikbaar voor de IBM Research Community.
Crossroads
© Shutterstock
Shutterstock

Jarenlang was IBM de koploper in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Denk aan Deep Blue die schaakgrootmeester en wereldkampioen Garry Kasparov in 1996 versloeg. Of Watson die de kenniskwis Jeopardy in 2011 won. Watson leek een revolutie te gaan ontketenen nadat het systeem - dat tot dan toe vooral als een demonstratieproject diende - zou worden doorontwikkeld voor praktische toepassingen in de gezondheidszorg, onderwijs, financiële dienstverlening en bij weerinstituten.

IBM timmerde tien jaar lang vooral in de gezondheidszorg hard aan de weg met Watson Health, maar veel projecten leverden toch niet het succes op dat werd verwacht. De Watson Health-divisie werd in januari 2022 verkocht aan de investeerder Francisco Partners. Verder is het stil geworden rond Watson.

Naar de cloud

Watson was gebaseerd op het oude concept van een stand-alone supercomputer waar IBM groot mee is geworden. Nu gooit het bedrijf de strategie over een andere boeg en introduceert Vela, een clouddienst met volledig nieuwe architectuur die het AI-systeem veel flexibeler maakt bij het opschalen als daar behoefte aan is. In een blog gaat het bedrijf uitgebreid in op de specificaties van Vela. Opmerkelijk is dat IBM heeft gekozen voor het gebruik van X86-processors en niet de in eigen beheer ontwikkelde Power10-chips, die het bedrijf eerder presenteerde als geoptimaliseerd voor het verwerken van zeer geheugenintenstieve rekentaken zoals het werken met natuurlijke taalmodellen.

Achter de muziek aan

IBM lijkt nu last te hebben van de wet van de remmende voorsprong. Big Tech-bedrijven als Microsoft en Google hebben al langer infrastructuur in de cloud beschikbaar voor het trainen van taalmodellen. Meta bouwde ook een AI-supercomputer maar koos meer voor een klassiek model.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in