Nederland werkt aan eigen alternatief voor ChatGPT
Drie non-profitpartijen werken aan een Nederlands alternatief voor OpenAI's GPT. Het alternatief heet GPT-NL en is volgens de partijen nodig voor het ontwikkelen, versterken en bestendigen van de digitale soevereiniteit.
OpenAI's GPT dient als basis voor chatbots als ChatGPT en allerlei vormen van automatische tekstverwerking. Maar experts waarschuwen al langer voor onder meer privacyrisico's. Daarnaast lopen er rechtszaken tegen OpenAI, aangespannen door makers van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat gebruikt zou zijn voor het trainen van GPT.
Nederland lijkt het dus tijd te vinden voor een eigen taalmodel, waar dus ook chatbots en dergelijke AI-toepassingen op gebaseerd kunnen worden. Dat model wordt gemaakt in samenwerking door TNO, het Nederlands Forensisch Instituut en SURF. Het zogeheten GPT-NL is volgens hen een belangrijke stap "richting transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI naar Nederlandse en Europese waarden en richtlijnen en met respect voor het eigenaarschap van data". Daarnaast verstevigt een eigen taalmodel de expertise op dit onderwerp en betekent het een stimulans voor onderzoek en innovatie binnen AI, aldus de partijen.
Twee fasen
De opzet van GPT-NL wordt in twee fasen vormgegeven. In het eerste jaar wordt het Nederlandse taalmodel ontwikkeld, waarbij ook de academische sector actief betrokken wordt. Daarna kan het model geëxploiteerd worden. De Nationale Supercomputer (Snellius) voorziet daarbij in de rekenkracht die nodig is om het model te laten werken.
Het uiteindelijke model wordt een 'virtuele faciliteit' die gebruikt kan worden door iedereen die met kennis en data wil bijdragen en voor iedereen die toepassingen wil ontwikkelen op basis van GPT-NL. GPT-NL kan dus niet alleen door academici gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook door overheden.
Voor het project is 13,5 miljoen euro toegezegd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Europees taalmodel
Nederland is niet het eerste land wat een dergelijk initiatief opzet. Ook Zweden en Duitsland zijn met dergelijke projecten aan de slag gegaan. AI-onderzoeker Selmar Smit van TNO zegt tegenover de Volkskrant dat al deze projecten uiteindelijk moeten leiden tot een enkel Europees taalmodel. "Wil je daar een vinger in de pap hebben, dan moet je kunnen aantonen dat je kennis in huis hebt."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonneeOpwindend nieuws! Nederland ontwikkelt zijn eigen AI-taalmodel, GPT-NL, in samenwerking met TNO, Nederlands Forensisch Instituut en SURF. Dit initiatief heeft tot doel de digitale soevereiniteit te versterken, privacyproblemen aan te pakken en AI-praktijken in lijn te brengen met de Nederlandse en Europese waarden. Het tweefasenplan houdt in dat het model in het eerste jaar met academische betrokkenheid wordt ontwikkeld en vervolgens als virtuele faciliteit beschikbaar wordt gesteld. Deze stap draagt niet alleen bij aan transparant en eerlijk AI-gebruik, maar bevordert ook expertise, onderzoek en innovatie op dit gebied. Een investering van 13,5 miljoen euro door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderstreept het belang van dit streven. Het maakt deel uit van een bredere trend in Europa, waarbij Zweden en Duitsland ook soortgelijke projecten nastreven, gericht op een verenigd Europees taalmodel in de toekomst. Ik gebruik hier vaak gratis ChatGPT: https://gptnederlands.nl/
Als u ChatGPT Nederlands gratis wilt proberen, kunt u terecht bij GPTNederlands.