Overslaan en naar de inhoud gaan

Pacht je pixel

Biodiversiteit is tanende, de insectenpopulatie loopt sterk terug, de voedselketen dreigt te breken, de gevolgen zijn niet te overzien. Wie ooit wel eens heeft gemoestuiniert zal weten dat tuinieren zonder machines en chemische middelen nogal wat knie- en ellenbogenstoom vergt zonder garantie op succes.
Pixelfarming
© Google Maps
Google Maps

We weten sinds mensenheugenis dat combinatieteelt veelal goed werkt, zoals naast stikstofaanmakende erwten stikstofminnende spinazie zetten, en afrikaantjes planten zodat die de bodemaaltjes weglokken van je gewassen.

Maar hoe ga je combinatieteelt en kruisteelt op industriële schaal toepassen? Het lijkt onontkoombaar om te werken met grote machines en chemische middelen, zodat je sneller klaar bent en op je knietjes door hectares land wieden is simpelweg niet haalbaar. Maar grote machines drukken de grond dicht; slecht voor het bodemleven. Chemische middelen en monoteelt gaan hand in hand.

Pixelfarming is een nieuwe term voor een oud begrip: dat je gewassen in combinatie teelt. Die combinaties zijn niet nieuw, de autonome veldrobots wel. Zij analyseren pixel voor pixel, lees plantje voor plantje, de akker. De robot weet wat elk gewas is en wat ermee te doen. Een soort real-time PlantSnap voor de identificatie en een robotschoffelaar die het onkruid wiedt.

Deze maand is op een beurs in Toulouse (World FIRA 2023) een Nederlandse veldrobot onthuld die relatief licht is, en dus de grond niet dicht rijdt, en die met slimme technologie het verschil ziet tussen onkruid en gewassen, kijk mee wat de robot ziet.

Het vehikel is autonoom en snapt wat er moet gebeuren om de gewassen te beschermen en te laten groeien, en dat zonder chemische middelen. Het dak is (uiteraard) voorzien van zonnepanelen. Op de "campus" te Almkerk worden zo'n 80 gewassen gekweekt waar de slimme technologie wordt getraind zodat de veldrobot de gewassen kan laten opgroeien zonder chemische middelen. Als je niet beter weet dan denk je vanuit de ruimte dat daar graancirkels zijn getrokken door aliens.

De bedenkers van deze veldrobot zien in de toekomst nog tal van toepassingen voor dit apparaat dat in feite een multi-functioneel platform is. Samen met innovatieminnende boeren wordt technologie verder verfijnd en verbreed. Als meer bedrijven dit soort technologie gaan gebruiken, kan daardoor de biodiversiteit toenemen in ons land, meer insecten, gezond bodemleven, minder chemie, kortom de klassieke moestuinvoordelen maar op industriele schaal. Als de prijs van dit soort machines redelijk is dan kan dat tot nieuwe verdienmodellen leiden en bijdragen aan een duurzame sector.

De bedenkers van deze veldrobot deden alvast een voorzet via pachtjepixel.nl waar je lid kunt worden van hun automagische moestuin. Knap werk!

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 2 - 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, bekijk dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in