Overslaan en naar de inhoud gaan

'Paint krijgt AI-krachten van Microsoft'

Microsofts aanhoudende werk om meer en meer AI-mogelijkheden te verwerken in zijn diensten en producten komt zelfs naar eenvoudige Windows-apps zoals Paint. Die bekende oude app voor het maken en bewerken van afbeeldingen zou als volgende op stapel staan om AI-aangedreven functionaliteit te krijgen.

Microsoft Paint-app
Paint
Microsoft

Microsoft bekijkt momenteel of en wat voor AI-mogelijkheden de Paint-app kan krijgen, melden ingewijde bronnen aan technieuwssite Windows Central. Naast Paint staan ook de nieuwere Windows-apps Foto's, Knipprogramma en Camera op de rol voor AI-toevoegingen.

Beeldcreatie, OCR, uitsnijden

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mogelijkheden om een afbeelding te laten genereren op basis van een tekstomschrijving die de gebruiker dan geeft. Microsoft biedt zulke AI-functionaliteit al met zijn Bing Image Creator, die beschikbaar is via de ChatGPT-aangedreven chatbot in zijn zoekmachine Bing.

Daarnaast werkt het bedrijf ook aan OCR-mogelijkheden (optical character recognition) om tekst in afbeeldingen (zoals screenshots van het Knipprogramma) te herkennen, en dat dan automatisch om te zetten in tekst. Ook AI-herkenning voor objecten en mensen in foto's is in de maak, waarmee dan gemakkelijk die entiteiten in afbeeldingen vrijstaand gemaakt kunnen worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 23 augustus 2023

Informatiedragers als foto's, audio's en video's zijn primaire bronnen omdat ze gemakkelijk toegankelijke originele verslagen zijn. Ze kunnen echter ook door AI gegenereerd worden. Dan zijn het geen orginele verslagen. Om te bewijzen dat een informatiedrager een orgineel verslag is en niet door AI gegenereerd kan een watermerk in de informatiedrager aangebracht worden waarmee de eigenaar de authenticiteit van de informatiedrager kan bewijzen.
Uitleg in een masterclass in de Tweede Kamer waarom dit belangrijk is, is te vinden is op https://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/masterclass-over-toepassingen-en-gevolgen-van-chatgpt
In de Dr.Kelder Podcast legt José van Dijck (Universiteit Utrecht, deskundige in Nederland op het gebied van technologie, onderwijs en media) uit waarom een watermerk opgenomen in informatiedragers als foto's, audio's en video's steeds meer noodzakelijk is: https://www.radioviainternet.nl/podcasts/dr-kelder-en-co/2023/chat-gpt-vloek-of-zegen-vriendschappen-heb-je-er-wat-aan
Komende jaren zullen op wetenschappelijke conferenties steganografie systemen gepresenteerd worden waarmee onzichtbare en onkraakbare watermerken in informatiedragers aangebracht kunnen worden.
Op https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=b5f364dc21d2cbebe8f4f8f6d3961ff7c4284ee7 is een informatie-theoretisch raamwerk te vinden waar deze nieuwe systemen aan zullen voldoen.
Achtergrond info over digitale watermerken is te vinden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Digitaal_watermerk
Een voorbeeld van een onzichtbaar en onkraakbaar watermerk in een foto is te zien op https://www.ndax.eu/RLchCdQtYaA7g-ZuOjOm.jpg
Conform het wetenschappelijke falsificatie principe kan bewezen worden dat de gebruikte manier van een onzichtbaar en onkraakbaar watermerk aanbrengen niet werkt door de inhoud van het watermerk in de foto terug te sturen in een reactie op dit artikel.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in