Sputnik-momentje
Wie had gedacht dat een AI-model uit China de gevestigde orde zo compleet op z'n kop zou zetten? Gesproken werd van een ‘Sputnik-moment’. Ik denk dat het eerder een ‘Sputnik-momentje’ zal blijken te zijn.

DeepSeek doet precies wat de wetenschapper Schumpeter voorspelde: het vernietigt bestaande marktstructuren door een radicaal andere benadering. Creatieve destructie noemde Schumpeter dat. Neem nou die $6 miljoen ontwikkelingskosten - een druppel in de oceaan vergeleken met de honderden miljoenen die Amerikaanse techreuzen uitgeven. Terwijl iedereen zich blind staart op wie de biggest spender is, toont DeepSeek dat innovatie niet over geld gaat, maar over slimme concepten.
De klassieke economische theorieën blijken verrassend actueel. Interessant is ook hoe de ‘omgekeerde U-curve van competitie’ werkt. Te weinig concurrentie leidt tot stilstand, te veel tot verlamming. DeepSeek toont precies die sweet spot: genoeg competitieve druk om out-of-the-box te denken, maar niet zoveel dat innovatie wordt gesmoord.
Tot nu toe heeft intense concurrentie geleid tot een ‘achtbaan’ van innovaties. Maar wat als we de top van de curve bereiken? Zullen we dan een vertraging in innovatie zien, omdat bedrijven zich meer gaan richten op het beschermen van hun marktaandeel dan op het verleggen van grenzen? Of zal de unieke aard van AI de uitzondering op de regel zijn, met steeds nieuwe spelers en een halsbrekend tempo van innovatie?
De boodschap voor IT-leiders? Wees nieuwsgierig, experimenteel, en durf je zekerheden los te laten. DeepSeek is niet meer dan een momentopname. Het echte Sputnik-moment gaat nog komen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee