Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbreden en verdiepen

Net nu ik een beetje genoeg krijg van de berichten over ChatGTP komt er een berichtje dat toch aandacht trekt. Een mooie ervaring dat ChatGTP een ‘mens’ vraagt om de captcha-stap te helpen overwinnen, omdat de routine dat zelf (nog) niet kan. Ik ben geen robot.
Praten met ChatGPT
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Een AI-routine zet een volgende stap in het aansturen van de mens. Niet dat ik me nu direct zorgen maak, maar er komt een moment dat AI-routines rapportjes gaan genereren over hoe jij en ik ons hebben gedragen op het werk, in de supermarkt of op straat. ‘U liep door het rode licht – wilt u voortaan de verkeersregels respecteren?’ Instant feedback voor jou en de toezichthouder.

Tijdens de bestuursbijeenkomst medio april van de International Federation for Information Processing (IFIP) gaf de president opnieuw aan wat een grote verantwoordelijkheid wij als informatieprofessionals dragen. Technologie is neutraal, in de toepassing zien we of het goed of niet goed wordt toegepast. Een ethische discussie, die zich steeds meer afspeelt op het domein van informatieprofessionals. Toezicht en controle houden op werknemers is een eerste stap. In sommige organisaties denkt men al na over de implementatie daarvan. Met een chip in je arm zorgen dat je diabetes onder controle blijft? Graag, dat is een bestaande toepassing. Met diezelfde chip je laten bijsturen op je stressniveau door je werkgever? Zodat je betere prestaties levert? Het kan al, maar wellicht willen we dat (nog) niet. Kunstenaars en theatermakers als Lucas de Man en Isil Vos verwerken het in hun presentaties voor diverse organisaties. En dat levert mooie en confronterende gesprekken op.

Grote datasets doorgronden

Het mooie van AI is ook dat je er hele grote datasets mee kunt doorgronden. Mits je de routine de juiste parameters meegeeft. Fijn voor een parlementaire enquête, waarbij tegenwoordig duizenden mails en documenten worden aangeleverd. Fijn ook voor analyses op stukken die in ons openbare domein gedumpt worden, zoals de Panama Papers en de lockdown en corona files van de Engelse regering over hun besluitvormingsproces, de Pfizer papers of de database van de Europese eID die ook een ‘criminele’ variant kent. U zult de nieuwsberichten hierover al gezien hebben?

Het vak van de informatieprofessional wordt dus alleen maar breder en gaat alleen maar dieper. Van ICT tot informatiehuishouding en van waarheidsvinding tot ethiek. Wat leven we toch in een geweldige tijd! Disruptief, versnellend en … heel erg spannend.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 4 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in