Wat weet u eigenlijk van AI?
Een tijdje geleden zat ik tijdens een AI-event in een zaal vol met IT specialisten. De sessie begon met een schijnbaar simpele vraag: Wat is AI? Ik hoorde een collectieve zucht, achter mij hoorde ik iemand fluisteren: ‘Ja, wat ís AI eigenlijk?’. De ingevulde mentimeter lieten hype woorden zien zoals Machine Learning, algoritmes en natuurlijk ChatGPT. Anderen hadden het over ‘hersenen nabootsen’, ‘automation’ en ‘efficiëntie'.
Maar wat AI nu precies is, kon niemand echt goed uitleggen.
Toch houdt dit ons niet tegen om volledig in te zetten op AI, uit angst om de boot niet te missen en een voorsprong te nemen op de concurrentie. Zo blijkt uit onderzoek dat 50% van de werknemers AI-gebruik niet meldt aan hun werkgever. Notulen van belangrijke vergaderingen worden zonder problemen gedeeld met een GenAI tool om er een samenvatting van te maken. Terwijl de werkgever onder de indruk is van het resultaat, liggen gevoelige bedrijfsgegevens op straat.
Gebruik van ChatGPT is inmiddels een vast onderdeel geworden van brainstormsessies. Uit onderzoek blijkt dat de tool vooral met middelmatige ideeën komt. Het interessante is vooral dat de teams die AI gebruikten veel meer vertrouwen kregen in hun probleemoplossend vermogen dan de anderen: een verschil van 21% Maar uit de feedback die ze kregen blijkt dat een groot deel van dat vertrouwen misplaatst was. De gepresenteerde ideeën waren niet beter dan de ideeën van het team die geen gebruik hadden gemaakt van de ChatGPT.
Dat is misschien ook de reden dat steeds meer werkgevers met vertrouwen mensen vervangen door AI. Terwijl we weten dat AI een black box heeft waardoor het zelf niet eens weet waarom het bepaalde beslissingen neemt. Toch vertrouwen we meer op technologie dan op menselijke input. Volgens de baas van IBM gaat het niet lang meer duren voordat we AI-first gaan werken. Dankzij AI met zo min mogelijk werknemers zo veel mogelijk omzet draaien. Mensen zijn immers de grootste kostenposten.
We leggen hiermee veel verantwoordelijkheid bij technologie waar we in de basis maar weinig van weten. Felienne Hermans, professor Computer Science Education aan de Vrije Universiteit (en voorheen columnist bij AG Connect), vertelde in het AI debat van BNR dat AI een representatie is van de wereld zoals die was. Het kijkt per definitie altijd naar het verleden. Terwijl we weten dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee