WK robotvoetbal als ontwikkelplatform voor robotteams in zakelijke settings
Het wereldkampioenschap robotvoetbal, de RoboCup, staat voor de deur. Deze competitie van robotbouwende techteams staat voor méér dan alleen het balspel. Ontwikkeling van technologieën voor op het veld dienen ook andere doelen, voor robots in zakelijke omgevingen zoals magazijnen, boerderijen en de zorg.
Nu het menselijke EK voetbal erop zit, maakt Eindhoven zich op voor het WK voor robots. Titelverdediger is Tech United. Het team van de TU Eindhoven hoopt in eigen stad de achtste wereldtitel binnen te halen. Het voetbaltoernooi is onderdeel van een breder evenement, dat vooral draait om de rol die robots in de maatschappij kunnen vervullen: de RoboCup 2024. De organisatie verwacht daar van woensdag tot en met zondag zo'n 50.000 bezoekers.
Visie op voetbal
Hoogleraar robotica en teamoprichter René van de Molengraft is eigenlijk "geen heel grote voetballiefhebber". Toch heeft hij door zijn werk aan de voetbalrobots wel degelijk een visie op het spel ontwikkeld. "Het is belangrijk om het initiatief te nemen en vooruit te denken, niet alleen maar reactief bezig te zijn", zegt hij bijvoorbeeld. De tegenstander ziet hij "als een verstoring van je plan".
Robotvoetbal is meer dan alleen een publiekstrekker. "De technologie die wij gebruiken is een op een toepasbaar op andere plekken", legt Van de Molengraft uit. "Ze moeten gecoördineerd bewegen, samenwerken, de vrije ruimte opzoeken. Dat moeten robots die in een groot magazijn of op een boerderij met elkaar moeten samenwerken ook kunnen. In allerlei bedrijfstakken is behoefte aan zulke teams van robots."
Competitie voor zorgrobots
Tijdens de RoboCup laten universiteiten en andere instellingen ook op andere terreinen de vorderingen van hun robots zien. Zo is er een competitie voor zorgrobots die zelf diverse taken moeten uitvoeren. "Dat gaat allemaal minder snel dan het voetbal, maar het mooie daar is dat de situaties waar de robots mee om moeten gaan heel veranderlijk zijn", vertelt de hoogleraar. Zo veranderen spullen nog weleens van plek. Een robot die een drankje of een medicijn gaat pakken, moet "kunnen inspelen op de actuele toestand in de koelkast", zoals Van de Molengraft het beschrijft. "Dat maakt het zo interessant."
Het officiële doel van de RoboCup is "de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare robottechnologie te versnellen, ten behoeve van onze vergrijzende samenleving". Aan het evenement doen 300 teams uit 45 landen mee. Bezoekers kunnen de robots in actie zien en er tijdens workshops en tentoonstellingen meer over te weten komen.
'Een soort tech-Efteling'
Van de Molengraft wil laten zien wat robots allemaal al kunnen, maar ook welke ontwikkelingen nog nodig zijn voordat ze complexe taken goed kunnen uitvoeren. De hoogleraar hoopt op veel jonge bezoekers. "We willen kinderen hiermee voor de robotica enthousiasmeren. Het wordt echt een soort tech-Efteling."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee