Beroeps: network architect
“Ik ben Network Architect bij ION-IP. Aanwezigheid op het internet wordt steeds crucialer voor organisaties. Wij bouwen oplossingen om dat veilig, betrouwbaar, schaalbaar en met goede prestaties te realiseren. Ik ben aan de ene kant aan de voorkant bezig, ik ga mee naar klanten om daar het technische verhaal uit te leggen. De andere helft van mijn tijd besteed ik aan het ontwerpen van systemen.”
Wat is het leukste aan je werk?
“Dat we hier op de grens opereren tussen networking en applicaties. Het allerleukste deel van mijn werk vind ik de presales: het vertalen van business requirements naar techniek”.
Waar kun je beroepshalve van genieten?
“Een klus die geklaard is. We zijn bijvoorbeeld bezig met een groot project in Afrika. Vorige week ging Zambia live. Iemand van ons zat daar, iemand uit Engeland van de Amerikaanse leverancier zat hier bij ons op kantoor. Echt een goed gevoel om met zijn allen zo’n resultaat neer te zetten.”
Zou je je baan aan anderen aanraden en zo ja, waarom?
“Mijn baan is een absolute aanrader. Ik kan ook heel goed met mijn manager overweg, echt een peoplemanager die niet alleen stuurt op cijfers.”
Waar baal je in je werk het meest van?
“Te korte dagen.”
Sluit de opleiding die je hebt gedaan aan op het werk dat je nu doet?
“Ik heb technische natuurkunde gestudeerd in Enschede, vrij abstract en generalistisch. Ik had weinig behoefte om fundamenteel onderzoek te gaan doen. Ik heb liever contact met klanten, wil snel resultaat zien.”
Wat wil je hierna doen?
“Ik heb niets uitgestippeld. Er komen altijd dingen op je pad, en op dat moment kijk je wat je ermee doet. Een doel is wel dat ik straks in de boardroom mijn verhaal sta te vertellen. Daarvoor moet ik nog vaardiger worden in het vertellen van het verhaal aan de klant. Ik ben overigens wel aan de techniek gehecht.”
Waar ben je trots op in je werk?
“Op een groot project dat we doen in Afrika. Voor een grote Afrikaanse mobiele operator zorgen we dat hun internet via GPRS sneller en goedkoper wordt. Door data te comprimeren en lokaal te cachen hoeft er minder verstuurd te worden. Vanuit hier kunnen we het configureren en managen. In vier landen is het inmiddels operationeel. In een kleine organisatie als deze heb je met het hele spectrum te maken, ook de logistieke eigenaardigheden van dingen verschepen naar Malawi, bijvoorbeeld. Ik vind dat geweldig.”
Welk vermijdbaar gedrag van derden bemoeilijkt je werk het meest?
“Te weinig communiceren, vergeten feedback te geven over dingen waar je samen aan werkt.” ‘Ik baal alleen van te korte dagen’