Champions league
Philips wil het Amerikaanse Visicu kopen. Philips is met name geïnteresseerd in het eICU Program van Visicu, dat de producent “een luchtverkeersleidingsysteem voor de intensive care” noemt. Het stelt artsen en zusters in staat vanuit een centrale lokatie via beeld- en geluidsverbindingen een oogje in het zeil te houden bij patiënten die extra zorg behoeven.
Ook bevat het een beslissingsondersteunend systeem dat de medische staf op basis van kunstmatige intelligentie adviseert.
Philips biedt 430 miljoen dollar, ongeveer 290 miljoen euro. De feitelijke prijs ligt een stuk lager: in de boedel is 130 miljoen dollar in cash begrepen die Visicu aan het eind van het derde kwartaal op de balans had staan. De overname moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders en de toezichthouders, maar heeft wel de instemming van de directie van Visicu.
Visicu telt honderd medewerkers en behaalde de laatste twaalf maanden een omzet van 36 miljoen dollar. Het bedrijf groeit snel. In de boeken stonden aan het eind van het derde kwartaal bestellingen ter waarde van 60 miljoen dollar.
/j.wijkstra@sdu.nl
Sun scoort bij EU
Sun Microsystems gaat de komende twee jaar voor bijna 96 miljoen euro IT-producten en -diensten leveren aan de instellingen van de Europese Unie. Het desbetreffende raamcontract werd eerder deze week getekend. De beslissing om het contract aan Sun te gunnen, werd op 31 juli al genomen.
Sun gaat ongeveer 1100 Single UNIX versie 3-servers leveren aan alle instellingen, agentschappen en andere organen van de EU in vooral Brussel en Luxemburg.
Daarnaast zullen ook alle bijkomende opties, uitbreidingen en diensten worden geleverd. Tevens zal Sun alle oude apparatuur verwijderen.
De samenwerking tussen Sun en de EU geldt per direct voor twee jaar. Er is een clausule opgenomen waaronder het contract twee keer met een jaar en daarna nog vier keer met drie maanden kan worden verlengd. De totale waarde van de overeenkomst bedraagt 95.995.965,67 euro over de gehele periode en zal worden betaald door alle instellingen.
De Europese Commissie draagt zelf 81.430.488,29 euro bij.
/w.gijzel@sdu.nl
Aanval op Wikipedia
Google werkt aan een gebruikergestuurde online-encylopedie. Hiermee wil het de strijd aangaan met non-profitorgani-satie wikipedia.org. Het project heet ‘Knol’, vrij naar het Engelse woord voor kennis (knowledge).
De bedoeling is dat gebruikers zelf content leveren, net als bij Wikipedia. Google is – anders dan Wikipedia – van plan advertenties toe te voegen aan de lemma’s, maar alleen als de schrijver het zelf wil, tegen een gedeelte van de opbrengst. Op algemene plekken komen in ieder geval advertenties.
De mogelijkheid er zelf aan te verdienen is een van de tactieken om geleerden en professionals over te halen vanuit hun expertise stukken te schrijven. Daarnaast kunnen al gemaakte lemma’s niet volledig worden herschreven door anderen, wat bij Wikipedia aan de lopende band gebeurt. Derden kunnen wel reageren, apart aangegeven dingen toevoegen of gelijke artikelen schrijven en zo discussie – dus meer bezoekers – genereren.
Het project is nog in de ontwikkelingsfase; experts worden specifiek door Google uit-genodigd om verhandelingen te schrijven. Als de site live is, kan iedereen stukken maken. Google zal de inhoud niet afscher-men of redigeren, maar toegankelijk ma-ken voor iedereen en alle zoekmachines.
/w.gijzel@sdu.nl