Commentaar: Weg met het OS?
Maar het is eigenlijk niet alleen virtualisatie die het OS een klein beetje tot een anachronisme maken.
Besturingssystemen zijn vanouds opgezet als platformen waarop íedere applicatie moet kunnen draaien, of het nu Word, Firefox, een SAP-client of Notes is. Op die manier wordt de pc volgeladen met een wirwar van code die hem steeds kwetsbaarder, trager, onbetrouwbaarder en moeilijker te beheren maakt. Anderzijds moeten van elk van die programma’s meerdere versies worden gemaakt die goed op de verschillende besturingssystemen (en de versies daarvan) draaien, iets waar applicatiebouwers zich ook liever niet mee bezighouden.
Rosenblum is niet de eerste die tegen die situatie ageert. Met de introductie van Java in 1995 introduceerde Sun al de idee van programma’s die op een ‘virtual machine’ draaien die op willekeurig welk besturingssysteem kan staan. De opkomst van de nieuwste generatie internetapplicaties (webmail, ‘software-as-a-service’) anderzijds maakt duidelijk dat de browser de toekomst heeft als ‘platform’ voor applicaties. Zelfs simpele bestandsopslag kan gewoon via de browser online gedaan worden.
Het is dus niet helemaal verwonderlijk dat VMware en ook BEA constateren dat applicaties in de toekomst veel minder rechtstreeks te maken zullen hebbben met het aloude besturingssysteem, en dat dat besturingssysteem dus gesaneerd, weggestopt, opgedeeld of anderszins aangepakt moet worden. De recente constatering dat bedrijven niet echt zitten te wachten op een ‘moloch’ (in Rosenblums termen) als Windows Vista mag dus evenmin een verrassing genoemd worden.