De database gaat online
De eerste dienst biedt dataopslagcapaciteit, de tweede verwerkingskracht in de vorm van virtuele Linux-machines waarop een eigen image is te plaatsen. Een min of meer logisch verlengstuk daarvan is een online database, die inmiddels wereldwijd in bèta is gegaan.
Amazon SimpleDB is min of meer wat het zegt te zijn. De database is niet bedoeld als vervanging van een traditionele relationele database. Wel is zij een manier om fijngestructureerde data en metadata in realtime te beheren. Startups die vooral op het web opereren, zullen er goed mee uit de voeten kunnen. Amazon vergelijkt zelf de structuur van de database met een spreadsheet, met het verschil dat er in elke ‘cel’ meerdere attributen mogelijk zijn, met elk weer meerdere waarden. Over het definiëren van een schema of het indexeren van tabellen hoeft een beheerder zich bij SimpleDB, waarvoor in dubbeltjes per GB afgerekend moet worden, geen zorgen te maken.
De (voorlopig) beperkte inzetbaarheid blijkt onder andere uit de tijdslimiet van vijf seconden die is gesteld aan de uitvoering van zoekvragen (queries). Voor data-analyse is de database dus in ieder geval niet bedoeld. Gartner waarschuwt echter het nieuwe Amazon-aanbod niet af te doen als ‘beneden de maat’. Het toenemende aantal ontwikkelaars dat zeer snel nieuwe generaties applicaties bouwt – met veranderlijke databaseschema’s – zal zijn voordeel kunnen doen met SimpleDB. En met name samen met de andere AWS-mogelijkheden zal SimpleDB kunnen uitgroeien tot een ‘application platform as a service’ (APaaS) naar het voorbeeld van dat van Salesforce.com, meent Gartner.
Amazon is overigens niet de enige en zeker niet de eerste die met een online database komt. Caspio Bridge levert bijvoorbeeld voor een bedrag tussen de 5 en de 200 dollar per maand een online database, die met behulp van dynamisch HTML is gemodelleerd naar Microsoft Access, waarmee ook het makkelijkst gegevens uitgewisseld kunnen worden. Beveiligingsinstellingen en privileges zijn er op een precieze manier op in te stellen en desgewenst kan de database alsnog achter de eigen firewall van de gebruiker gehuisvest worden. Met het in september jongstleden geïntroduceerde ExpressDB hoopt Caspio nog een databaseprobleem te hebben opgelost: het automatisch creëren van eenvoudige formulieren, via een wizard die vervolgens met de online database van Caspio Bridge werkt.
Een andere leverancier is DabbleDB, dat net als Amazon de vergelijking trekt met het spreadsheet. Die vergelijking betreft bij DabbelDB eerder het perspectief vanwaaruit een spreadsheet doorgaans gebruikt wordt: als een hulpmiddel voor één gebruiker. DabbleDB lijkt met name bedoeld voor zware spreadsheetgebruikers die wat meer willen en dat graag online willen doen. DabbleDB heeft een ‘vanaf’-prijs van 10 dollar per maand./f.blankena@sdu.nl