De notaris brengt uitkomst
Nu is een mogelijke oplossing ontwikkeld in een andere hoek.
Het Nederlandse Taxonomie Project (NTP) dat werkte aan het financiële berichtenverkeer met de overheid, op basis van de standaard XBRL, werkt aan een Overheids Transactie Poort (OTP) die moet fungeren als enige brievenbus waar bedrijven hun financiële berichten aanleveren voor ‘uitvragers’ als CBS, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. NTP onderkende het autorisatieprobleem en riep de hulp in van DigiNotar dat een dienst ontwikkelde die nu in de ‘keten’ met de drie genoemde partijen, getest wordt.
Het komt er op neer dat een XBRL-bericht dat bij OTP binnenkomt automatisch een autorisatierequest stuurt naar DigiNotar. Die controleert de identiteit van de indiener, de bevoegdheid om te handelen en of het autenticatie-middel voldoet aan de eis van de uitvrager, zegt technisch directeur van DigiNotar, Tony de Bos. “De verschillende partijen stellen verschillende eisen. CBS is bijvoorbeeld al blij als ze een bericht krijgen, maar een ministerie kan bij een subsidieaanvraag een persoonlijke ondertekening en authenticatie met PKIoverheid verlangen. Bovendien hanteren de uitvragers unieke nummers ter identificatie, zoals een CBS- of een fiscaal nummer. We gaan uit van eenmalig aanleveren en eenmalig controleren. Onze autorisatie dienst moet die uiteenlopende eisen afdekken.”
Basis is het bestaande register van DigiNotar met daarin 18.000 partijen -waaronder 80 procent van alle intermediairs-, zegt De Bos. “Daarin is vastgelegd welke gemandateerde tussenpersoon welke berichtenstroom mag tekenen en deponeren, bijvoorbeeld met een BAPI-certificaat voor elektronische belastingaangifte, of een PKI-overheid.” Het NTP heeft volgens De Bos inmiddels 54 mogelijke uitvragende (overheids-)partijen geïdentificeerd. “Maar op termijn kunnen ook de banken er wellicht gebruik van maken.”
De kwartiermaker is inmiddels bij de GBO aan de slag gegaan met het inventariseren van de ‘stakeholders’ en de mogelijke aanpak van wat hier een gemeenschappelijke machtigings en vertegenwoordigings voorziening (GMVV) heet. GBO werkt zelf ook aan een Overheids Transactie Poort, in opdracht van de ‘proceseigenaren’.
Of de bedrijven straks met één of twee brievenbussen te maken krijgen, is nog niet duidelijk zegt Rien Stor -bij GBO verantwoordelijk voor OTP. “Recent is afgesproken dat NTP de voorziening in principe op 1 januari aan GBO.Overheid overdraagt. Op dit moment hebben wij nog geen zicht op wat zij bouwen. Als dat de komende maanden duidelijk wordt, kan met NTP worden afgesproken wát overgedragen wordt en wanneer de in beheername ingaat.” Een autorisatievoorziening is vooral een organisatorisch, juridisch en bestuurlijk vraagstuk. “NTP werkt met drie partijen samen, prima, maar daarmee is niet gezegd dat ook andere overheidspartijen vinden dat dit de manier is waar op het autoristievraagstuk opgelost moet worden.”