Overslaan en naar de inhoud gaan

Glasvezel in Friesland komt op stoom

In Friesland ligt meer kilometer glasvezel dan kilometer snelweg. De hoofdinfrastructuur dekt een heel groot deel van de provincie, maar van grootschalig gebruik, vergelijkbaar met de Randstad is nog geen sprake. FryslânRing is opgericht om te zorgen voor voor de vertakkingen van het bestaande netwerk naar de gebruikers. Niet zozeer naar grote bedrijven maar het MKB-ers en de particuliere thuisgebruiker. “Grote bedrijven vinden hun weg naar glasvezel vaak wel.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het zijn juist de middelgrote en kleinere bedrijven zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden. Hier ligt voor de korte termijn onze grootste uitdaging: de ondernemers bewust laten worden van de voordelen van glasvezel. Daar steken we veel energie in”, zegt Pepijn Lavrijssen, directeur van FryslânRing, die daarnaast de onderneming Clear Mind IT Consultancy runt. Volgens hem zitten de ontwikkelingen in Friesland nu in een stroomversnelling.
Waarom lukt het trekken van gebruikers nu wel terwijl het eerste glasvezel al begin jaren tachtig de grond inging? “Leveranciers leggen het glasvezel nu proactief aan. Dat is uniek. Hierdoor wordt het gebruik en de aanleg betaalbaar voor iedere klant.” Het netwerk heeft een open karakter. Verder is het ook belangrijk dat de diensten welke via de glasvezelkabel beschikbaar zijn, kwalitatief op een hoog niveau staan. Gebruikers bepalen zelf via welke leverancier ze hun diensten en dataverkeer willen laten lopen. “Het maakt ons niet uit welke leverancier de klant kiest. We werken niet op provisiebasis met de providers. Zo houden we onze markt transparant.”

Bemiddeling
Volgens Lavrijssen is FryslânRing opgericht om te bemiddelen tussen leveranciers en potentiële klanten waardoor uiteindelijk een groot netwerk ontstaat waarin de leveranciers van ‘internet via gla’ verenigd zijn. “Eigenlijk zijn we een soort makelaar tussen de partijen. Het is onmogelijk om alle bedrijven in Friesland persoonlijk te benaderen en ze vervolgens uitleggen wat glasvezel is en wat het ze oplevert. Door onze samenwerking met de provincie, gemeenten, Syntens maar ook koepelorganisaties zoals de Kamer van Koophandel kunnen we het bedrijfsleven meer gebundeld benaderen.” Tijdens de presentaties, maar ook in persoonlijke gesprekken met potentiële klanten, laat Lavrijssen de klant de financiële besparing met glasvezel zien met behulp van een zelf ontwikkeld rekenmodel. De huidige kosten, opgesplitst in telefonie en internet, alsook wekplek uit de muur en beveiliging worden vergeleken met de kosten via glasvezel.
Door het bundelen van netwerken van verschillende leveranciers, kan op verdere kosten fors worden bespaard. “Door het proactief aanleggen te stimuleren, leggen leveranciers grotere en meer bundels aan. Een bedrijf dat eenmalig zo’n 35.000 euro zou moeten betalen betalen voor een glasvezelaansluiting kon het via FryslânRing voor een eenmalig bedrag van 700 euro en per maand zo’n 150 euro realiseren. Ik ben diverse bedrijven tegengekomen die nu voor 2500 euro per maand internet via glasvezel hebben. Via ons is de 10 – 100 Mbit glasvezelverbinding verkrijgbaar vanaf 114 euro.”
De aanleg bij de eerste twee gebruikers is inmiddels gestart. Robijn Media in Leeuwarden alsook Wasserij De Blinde in Heerenveen is over anderhalf maand als een van de eersten aangesloten op het glasvezelnet van FryslânRing.

Particulier
Parallel aan het benaderen van het bedrijfsleven, lopen de gesprekken met woningcorporaties, projectontwikkelaars en vertegenwoordigers van potentiële thuisgebruikers. De tarieven hiervoor liggen nog niet vast maar Lavrijssen schat dat dit rond de vijftig euro per huishouding komt te liggen. Waarbij eventueel gebruik van andere diensten dan internet/telefonie/televisie apart in rekening worden gebracht.
Volgens de directeur van de coöperatie liggen er in Friesland veel kansen voor glasvezel en innovatie. “Denk bijvoorbeeld aan de zorg. Door de vergrijzing is er meer behoefte aan dienstverlening en dat moet voor minder geld. Via een snelle glasvezelverbinding is er meer mogelijk, zoals zorg op afstand. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er door deze snelle verbindingen nieuwe diensten ontwikkeld worden met behulp van de vragende markt. Dit levert werkgelegenheid op dat weer goed is voor de Friese economie.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in