HP waardeert serverpark eindelijk op
De Intel Itanium heeft enige tijd nodig gehad om ingeburgerd te raken in de servermarkt. Al in 1994 sloten Intel en HP een Itanium-alliantie voor de ontwikkeling van het 64-bitsplatform.
Daartoe zou de eigen PA Risc-processorlijn worden gestaakt. Maar de Itanium werd niet het succes dat Intel en HP ervan hadden verwacht. De eerste 64-bits Itanium (codenaam Merced) zag pas in 2001 het licht als coproductie van Intel en HP. In 2004 werd de samenwerking tussen HP en Intel zelfs stopgezet. Wel kondigde het bedrijf aan dat het 3 miljard dollar zou investeren in software voor het platform en de ontwikkeling van chipsets op basis van de Itanium. Uit de verdere ontwikkeling van de Itanium-processor zelf trok HP zich echter definitief terug.
De Montecito, de nieuwe generatie van de 64-bits Itanium-processor, had vorig jaar al moeten verschijnen, maar de opvolger van de bestaande Itanium 2 (Madison) kwam pas in juli gereed. De specificaties werden op enkele punten zelfs afgezwakt. Dell en IBM moesten daarom wachten met de introductie van Itanium systemen tot 2006. Ook HP, dat 90 procent van de Itanium markt in handen heeft, had de Itanium Montecito al veel eerder willen introduceren ter vervanging van de PA-RISC en Alpha processors, want de vraag naar deze systemen nam de laatste tijd steeds verder af. HP liep daardoor erg achter vergeleken bij de concurrentie. De Montecito wordt gezien als een belangrijke concurrent van IBM’s Power en Sun’s UltraSparc processor. Gabriel Consulting verwacht dat dan ook veel HP klanten in de nabije toekomst zullen overstappen op Itanium systemen. De servermarkt neemt namelijk nog steeds toe, volgens IDC is die in het tweede kwartaal van 2006 met 0,6 procent gegroeid tot 12,3 miljard dollar.
Nieuwe pc’s
HP maakte de plannen bekend tijdens een uitgebreide presentatie in New York, waar ook nog nieuwe desktopmodellen en beeldschermen werden getoond. Nieuw is ook dat alle pc hardware van het bedrijf voortaan wordt uitgerust met de HP OpenView Client Configuration Manager 2.0, zodat IT managers het computerpark beter kunnen beheren, en bijvoorbeeld makkelijk driver en BIOS updates kunnen toepassen. De software zal ook op laptops verkrijgbaar zijn. De notebooklijn van HP wordt trouwens standaard opgewaardeerd naar Intel Core 2 Duo processors, zodat ook 64 bit Windows software kan worden ondersteund.
Daarnaast kondigde het bedrijf aan dat het meer aandacht aan beveiliging zal besteden. De nieuwe desktop modellen uit de 5000 en 7000 serie zijn standaard uitgerust met HP ProtecTools en een TPM chip, die de pc constant kan controleren op illegale activiteiten, zoals het omzeilen van beveiligingen. HP wil in de toekomst streven naar oplossingen waarbij klanten niet meer verschillende antivirus of antimalware software hoeft te installeren, maar HP beveiliging kan gebruiken in combinatie met modules van bedrijven als
HP werkt ook aan technieken waardoor het “praktisch onmogelijk” wordt om via keyloggers software toetsenaanslagen uit te lezen of tijdens het telebankieren een snapshot te maken van het beeldschern. Ook komen er in de toekomst gebruikersvriendelijke authenticatiesystemen, waarbij de pc de gebruiker vriendelijk toespreekt, en tegelijkertijd aan de hand van stem- en gezichtsherkenning zijn identiteit kan vaststellen. HP kon niet zeggen op welke termijn deze oplossingen beschikbaar zijn.