Overslaan en naar de inhoud gaan

IT voor consument favoriet

Een groot deel van het risicodragend kapitaal ging de afgelopen periode naar bedrijven die internet overzichtelijk maken voor consumenten. Kalooga, eBuddy en NovaTunes richten zich op het ordenen van het internet, hoewel alle drie op totaal verschillende manier.
Het Groningse bedrijf Kalooga verkreeg een investering van de NOM en enkele private investeerders. Kalooga biedt een zoekdienst aan waarmee kan worden gezocht naar fotoverzamelingen op internet.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Bij zoekdiensten als Google en Yahoo! worden bij een zoekopdracht de plaatjes op naam geselecteerd, bij Kalooga vindt de selectie plaats naar het thema van de zoekopdracht. Kalooga werd twee jaar geleden opgericht. Met de investering wil het bedrijf zijn internationale ambities vormgeven. Bovendien zal het serverpark worden uitgebreid om miljoenen fotoverzamelingen te kunnen opslaan. Kalooga ontwikkelt ook een zoekmachine waarmee foto’s gezocht kunnen worden op basis van de inhoud.
Internetbedrijf eBuddy uit Amsterdam verkreeg een kapitaalinjectie van 6,5 miljoen euro van investeringsmaatschappij Prime Technology Ventures. eBuddy biedt een dienst aan waarmee gebruikers van verschillende programma’s voor instant messaging, zoals MSN en Yahoo Messenger, met elkaar kunnen communiceren zonder nieuwe software te hoeven installeren. eBuddy wil het kapitaal steken in internationalisatie van het bedrijf en verdere ontwikkeling van met name de mobiele toepassing. eBuddy ontving in 2006 al een financiering van Lowland Capital.
Het nieuwe bedrijf NovaTunes van investeerder Hans Veldhuizen trok geld aan van Veldhuizens eigen financieringsmaatschappij Indictis en van enkele private financiers. NovaTunes biedt een platform aan waarmee muziekfans nieuwe artiesten kunnen ontdekken. Het concept werkt op basis van onbeperkt gratis beluisteren van muziektracks en het opbouwen van een community. Klanten betalen voor een zogeheten ‘download pack’, een nieuw albumformat dat niet alleen muziek, maar ook foto- en videomateriaal bevat. Voor artiesten werkt NovaTunes als een alternatief platenlabel. NovaTunes heeft de medewerking van artiesten als Graham Nash, Julia Fordham en Bob Schneider. Het bedrijf is gevestigd in Venice, Californië.
Mirror42 uit Heerenveen, een leverancier van naar eigen zeggen “Next-Generation IT Intelligence Software”, verkreeg kapitaal van de investeringsmaatschappijen Private Plus Fund en Solid Ventures. Mirror42 verkoopt het gelijknamige softwareproduct, dat bedoeld is voor “geintegreerd IT-management”. Het wordt door IT-managers en CIO’s ingezet voor taken als sourcing, het beheren van een project portfolio en de optimalisatie van ITIL-processen. De kapitaalinjectie zal onder andere worden gebruikt om zowel het directe als het indirecte verkoopkanaal uit te breiden.
Enkele oprichters van Mirror42, waaronder Karel van der Poel en Arjen Pront, werkten eerder met elkaar samen bij softwarebedrijf Prolin.
Terwijl verreweg het meeste risicokapitaal in Nederland terechtkomt bij softwarebedrijven, vallen in de Verenigde Staten soms ook hardwarebedrijven in de prijzen. Het bedrijf PolyRemedy uit Mountain View heeft een robotsysteem ontwikkeld dat wonden van patiënten kan behandelen met behulp van ‘dressings’ van nanomaterialen. Het apparaat is bedoeld voor zowel artsenpraktijken als de thuiszorg. PolyRemedy haalde 25 miljoen dollar op bij een consortium, bestaande uit Advanced Technology Ventures, IDG Ventures, MedVenture Associates en Harris & Harris.

Tweede leven voor NatLab
De gemeente Eindhoven trekt 8 miljoen euro uit om starters in de creatieve en multimedia-industrie te kunnen huisvesten in het voormalige Natuurkundig Laboratorium (NatLab) van Philips. Het grootste deel van het budget (5 miljoen) is nodig voor de aankoop van het oude onderzoeksinstituut van Philips. Het uit oogpunt van technologiegeschiedenis gezien belangwekkende gebouw is geen rijksmonument en dreigde enkele jaren geleden te worden afgebroken. De gemeenteraad wist dat te voorkomen. Het NatLab werd begin vorige eeuw opgericht door Gerard en Anton Philips. Vanuit het gebouw werden de eerste radioverbindingen met het toenmalige Nederlands-Indië gelegd. Albert Einstein verzorgde er ooit een lezing. Bovendien zijn er talloze uitvindingen gedaan. In de omgeving van het oude laboratorium komen woontorens. foto: anpDe gemeente Eindhoven trekt 8 miljoen euro uit om starters in de creatieve en multimedia-industrie te kunnen huisvesten in het voormalige Natuurkundig Laboratorium (NatLab) van Philips. Het grootste deel van het budget (5 miljoen) is nodig voor de aankoop van het oude onderzoeksinstituut van Philips. Het uit oogpunt van technologiegeschiedenis gezien belangwekkende gebouw is geen rijksmonument en dreigde enkele jaren geleden te worden afgebroken. De gemeenteraad wist dat te voorkomen. Het NatLab werd begin vorige eeuw opgericht door Gerard en Anton Philips. Vanuit het gebouw werden de eerste radioverbinding met het toenmalige Nederlands-Indië gelegd. Albert Einstein verzorgde er ooit een lezing. Bovendien zijn er talloze uitvindingen gedaan. In de omgeving van het oude laboratorium komen woontorens. (ANP

Startersmarkt: Belgen erin, NeBIB eruit
De Antwerpse investeringsmaatschappij GIMV wil zich nadrukkelijker op de Nederlandse markt voor het financieren van veelbelovende jonge bedrijven manifesteren. GIMV kondigde dat onlangs via een persbericht aan. Aandacht trekken via een persbericht is een zeer ongebruikelijke stap, omdat financiers meestal weinig behoefte hebben aan nog meer investeringsvoorstellen.
Ook ongebruikelijk is dat GIMV zich vooral richt op jonge bedrijven die nog geen omzet maken, terwijl de meeste investeerders het beschikken over een inkomstenstroom juist als eis stellen. GIMV investeerde eerder in vier Nederlandse ICT-bedrijven, waaronder Human Inference en Liquavista. GIMV heeft momenteel 500 miljoen euro in kas.
De mededeling van GIMV valt ongeveer samen met afslankingen bij de NeBIB, het bureau uit Maarssen dat al meer dan tien jaar kapitaalzoekende bedrijven en informele financiers bij elkaar brengt.
Ook directeur en medeoprichter Nils de Witte vertrekt, uit teleurstelling met de mogelijkheden om jonge bedrijven in Nederland te financieren. Niet het aanbod van kapitaal van Nederlandse financiers is het probleem, volgens De Witte, maar het gebrek aan bereidheid bij kleine bedrijven om voor professionele bemiddeling te betalen. Daarnaast speelt de opkomst van allerlei ‘gratis’ diensten voor ondernemers de NeBIB parten, die vaak met subsidie van de overheid worden opgezet.
De Witte vertrekt naar het BiD Network, een competitie voor businessplannen in ontwikkelingslanden.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in