Mbo-ict’er steeds volwassener
Daarnaast organiseren verschillende brancheverenigingen wedstrijden. Ecabo is de organisator van de competitie voor directiesecretaresses en systeembeheerders. Vijf teams zitten te zweten in Ahoy, vier winnaars van regionale voorrondes en één ‘wildcard’. Ron Creutzberg van Ecabo is voorzitter van de jury die de kandidaten beoordeelt. “Het is de ultieme proeve van bekwaamheid”, zegt hij. “Deze leerlingen werken drie dagen aan een grote opdracht, waarbij ze vijf locaties van een internationale school voorstellen. Ze moeten hun vakkennis en vaardigehden laten zien en vooral goed samenwerken. De ICT-beheerder moet bijvoorbeeld zorgen dat het netwerk staat en een migratie naar Vista voor elkaar krijgen, terwijl de secretaresse ondertussen wel gewoon moet kunnen werken, internetten, agenda’s delen enzovoorts.” “Het is een situatie waarin ze echt van elkaar afhankelijk zijn”, vult collega jurylid Peter Crielaard (Microsoft en ROC Zadkine) aan. “Het is geen rollenspel, het is echt. Flexibiliteit is heel belangrijk, kunnen communiceren, terugkoppelen. Daar letten we als jury dan ook bijzonder op.”
“De ICT’er moet zichzelf integreren”, lacht jurylid en ICT-ondernemer Mark Tieleman. “In het onderwijs is daar gelukkig steeds meer aandacht voor. Parate kennis blijft belangrijk, maar sociale vaardigheden, overzicht en het vermogen vooruit te denken zijn ook onmisbaar.”
De mbo-ict’er wordt volwassen, daar zijn ze het alledrie over eens. “De ICT is nu de ruggengraat van het bedrijf, als ICT’er heb je een breed beeld nodig van de informatiestromen.” Tijdens de wedstrijd wordt een link gelegd met de projecten van Ecabo met Stichting Edukans in Kenia en Malawi. “Onze studenten, in teams van hbo’ers en mbo’ers, doen daar opdrachten waarbij ze aan de ene kant kennis brengen, maar ook zoveel leren”, zegt Creutzberg. “Als je in het binnenland van Kenia of Malawi een computer aan de praat krijgt met zonnepanelen en dergelijke, kun je je hier ook wel redden.”
Het ziet er voor de gediplomeerde mbo-ict’ers gunstig uit op de arbeidsmarkt. Binnenkort zullen er te weinig zijn om aan de vraag van werkgevers te voldoen. “Het is nu al moeilijk om aan mbo-ict’ers op niveau 3 en 4 te komen, en de instroom is veel te laag”, zegt Creutzberg. Het gaat dan om functies als systeem- en netwerkbeheerder, implementatie van informatiesystemen. Het echte ‘hardware-werk’ zoals assemblage is meer niveau 2, de vraag daar naar is minder groot dan geweest. Helpdesk-medewerker is een typische startfunctie. “Of een bijbaantje: veel van mijn ouderejaars leerlingen zitten nu al ’s avonds of in het weekend ergens achter een helpdesk”, zegt Crielaard.
Binnen het MBO komt steeds meer aandacht voor sociale vaardigheiden.foto’s: hans hordijk