Overslaan en naar de inhoud gaan

OSS: wel of geen overstapkosten?

Het is jammer dat de door mij zeer gewaarde jurist Ruud Leether in zijn bijdrage ‘Open source niet alleen probleem voor EZ’ (Automatisering Gids 24 april 2009) geen antwoord geeft op de door hem opgeworpen vraag of overheden de overstapkosten naar een op open standaarden gebaseerd ICT-systeem voor lief moeten nemen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Hoewel de vraagstelling van Leether over open standaarden gaat, lijkt de rest van zijn betoog en dus uiteindelijk ook zijn antwoord over open source te gaan. Hij is niet de eerste die deze twee door elkaar haalt. Dat neemt niet weg dat er een groot aantal kritische kanttekeningen zijn te plaatsen bij zijn betoog. Temeer daar hij enerzijds oproept tot een genuanceerde houding maar zelf alle open-sourceproducten en -leveranciers over één kam lijkt te scheren.

Allereerst de vraag over de overstapkosten. Het kabinet heeft in het actieplan NOiV aangegeven dat er een maatschappelijk belang is aan interoperabiliteit waardoor het gebruik van open standaarden via een principe van ‘comply or explain’ als norm wordt gesteld. Door het juiste moment te kiezen bij aankoop of nieuwbouw van ICT-systemen kunnen extra kosten daarvoor zoveel mogelijk worden beperkt. De extra investeringskosten mogen volgens het kabinet in beginsel geen aanleiding vormen om af te zien van de migratie naar een interoperabel en op open standaarden gebaseerd ICT-systeem.

Open-sourcesoftware en open standaarden zijn slechts middelen voor de overheid om een hogere mate van leveranciersonafhankelijkheid te kunnen bereiken. Om bij een aanbesteding echter een eerlijke en gedegen afweging te kunnen maken zullen aanbestedende diensten er op grond van het aanbestedingsrecht voor moeten zorgen dat open-sourceleveranciers niet op voorhand worden uitgesloten. Het actieplan beoogt deze achterstand op te heffen. Discriminerende bepalingen zullen daarom uit inkoopvoorwaarden moeten worden gehaald.

Daarnaast zal ook bij aanbestedende diensten het besef moeten groeien dat open source inmiddels door veel commerciële bedrijven is omarmd. Bekende voorbeelden zijn Sun, IBM, Capgemini en TomTom. Zelfs Microsoft past zijn licentie- en ontwikkelmodellen aan en startte de afgelopen jaren ruim achtduizend open-sourceprojecten.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in