Thin client kan nóg dunner
Beeldscherm, muis, toetsenbord, audio en USB-randapparatuur worden aangesloten op een klein kastje, dat slechts 5 watt verbruikt. Dat kastje communiceert via een ethernet/IP-verbinding met de ‘eigen’ Windows-instantie die in een virtual machine op een server draait met VMware’s virtualisatiesoftware. Pano’s Management Server zorgt voor het dataverkeer en het beheer van en de toegang tot de virtual machines (met Vista of XP). Voor de gebruikers is er na de inlogprocedure geen verschil met het werken op een eigen pc. Bij problemen kan de enkele knop op het Pano-kastje worden ingedrukt die in de eerste versie tot een herstart leidt; later komen daar meer opties bij.
Het bedrijf is niet bescheiden met claims over besparingen. De ‘total cost of ownership’ zou, vergeleken bij de traditionele pc, met 70 procent dalen. De argumenten van Pano zijn overigens dezelfde die bedrijven als Wyse, IBM, Sun, Citrix en ClearCube steeds voor hun thin-clientoplossingen hebben aangedragen, behalve dat in dit geval ook de lagere stroomconsumptie voor forse besparingen zou zorgen. Pano biedt de gehele oplossing aan voor 180 dollar per jaar met support, of 300 ineens, waarbij voor de ondersteuning nog 60 dollar per jaar betaald moet worden.
Pano Logic stelt met zijn opzet voordelen ten opzichte van concurrerende thin-clientoplossingen zoals die van bijvoorbeeld Citrix. Dergelijke systemen werken namelijk alleen als er aan de client-kant wel een processor en enige software aanwezig is. Dat vraagt dan toch weer lokaal onderhoud. ClearCube baseert zijn oplossing op blades in een blade-server die de rol van de desktop-pc overnemen. Die oplossing vergt volgens Pano Logic echter een grotere investering in hardware: met zijn oplossing kunnen vier tot twintig pc-gebruikers per microprocessor bediend worden, claimt het bedrijf.